Home Vijesti Epidemiolog i mikrobiolog: ‘Covid sve više postaje respiratorni virus’; Dao je procjenu...

Epidemiolog i mikrobiolog: ‘Covid sve više postaje respiratorni virus’; Dao je procjenu kada bi sve moglo završiti

5
0

Čini se da je u Hrvatskoj vrhunac četvrtog vala prošao, jer broj zaraženih stagnira drugi tjedan za redom. Što se tiče situacije u Njemačkoj, epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu, Marijo Parčina, kazao je za HRT da ondje brojke osciliraju.

”Držimo se ovdje u Njemačkoj negdje u sredini europskih zemalja. Najviše su pogođene Češka i Slovačka, u Hrvatskoj nije tako”, kaže.

‘Naš je nadzor nad omikronom snažan’
Parčina ističe da su 80 posto pacijenata koji su na intenzivnoj njezi – necijepljeni.

”Ljudi su u zimskom razdoblju prijemčivi za bilo kakve bolesti. Vrijeme će pokazati što će donijeti omikron. Glavni nam je problem delta varijanta. Svi slučajevi omikrona, radi se o importiranim slučajevima iz Južne Afrike. Naš je nadzor nad omikronom snažan”, kazao je Parčna.

Napominje da je nemoguće usporediti situaciju u Južnoj Africi s ikojom zemljom u Europi.

”Oni imaju procijepljenih 25 posto građana, u Europi je gotovo svugdje više od 50 posto. To nije usporedivo. Imate pojavu varijante virusa koja je zaraznija, tamo je ljeto. JAR broji oko 15 tisuća zaraženih dnevno. Virus tijekom izmjena postaje sve više respiratorni virus. Ali svaka ozbiljnija pandemija trajala je tri godine, hajdemo reći da bi se kroz iduću godinu pandemija trebala riješiti’, kazao je.

Što se tiče obveze cijepljenja za sve, Parčina kaže da će se ići u smjeru toga prvenstveno u zdravstvenom sektoru. Što se tiče cijepljenja djece u Njemačkoj, za sada nema obveze.

‘Pritisak na pedijatrijske ordinacije je jako velik, ići će se prema tome da se cijepe djeca starija od 5 godina, prvenstveno ona koja su zdravstveno ugrožena. Virus sve više postaje pravi respiratorni virus i to je ono što nas u cijeloj ovoj situaciji čini sretnima’, kazao je Parčina za HRT.

Previous articleSvjedokinja: Imala sam spolni odnos s Epsteinom, Maxwell mi je dala školsku uniformu
Next articleZajednica Srba Rijeka: Od ‘novog ritma grada’ očekujemo veći senzibilitet prema najbrojnijoj nacionalnoj manjini, a Opačić najbolje neka podnese ostavku!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here