Home Tehnologija Google i Facebook mogli bi nestati u 5 do 8 godina

Google i Facebook mogli bi nestati u 5 do 8 godina

1259
0

‘Mislimo da su Google i Facebook web divovi. Da će tu biti zauvijek. Ali, stopa kojom se tehnološki svijet razvija ovih dana, pokazuje da postoji dobar razlog da mislimo da će oba ova diva nestati za pet do osam godine. Neće bankrotirati, nego nestati u stilu MySpacea.’

Piše to Eric Jackson, suradnik časopisa Forbes, koji u svojoj kolumni sugerira da će Google i Facebook ‘pregaziti vrijeme’. “Sve više i više mi se čini da u tehnologiji dugoročna opstojnost kompanije ovisi o tome kada je netko rođen”, iznosi Jackson.

Objašnjava da je prvo postojao Web 1.0, odnosno kompanije stvorene između 1994. i 2001. godine, potom Web 2.0 i kompanije stvorene od 2002. do 2009., te sad mobilna generacija. Prva generacija kompanija dobro se snašla u pretraživačima i organiziranju kaosa na internetu, druga generacija kompanija usredotočila se na socijalne mreže, dok se treća generacija prebacuje na smartphone kao platformu za vlastite aplikacije.

Kako navodi suradnik Forbesa, kompanije iz generacije Web 1.0 kasno su shvatile značaj socijalnih mreža, baš kao i što kompanije iz Web 2.0 generacije ne shvaćaju važnost prelaska na mobilne platforme. Facebooku je trebala vječnost da napravi mobilnu verziju, a po mišljenju Jacksona, u razvoju im neće pomoći ni nedavna kupnja Instagrama.

“U svakom slučaju, idućih pet do osam godina bit će jako dinamično. Moguće je da i Google i Facebook postanu ljušture svog današnjeg uspjeha, ili da potpuno nestanu”, piše Jackson, poručujući da će budućnost pripasti onima koji je stvore. (net.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here