Home Vijesti Grčka uvodi šestodnevni radni tjedan: radnici će dobivati 40% veću plaću

Grčka uvodi šestodnevni radni tjedan: radnici će dobivati 40% veću plaću

134
0
pexels pixabay 164336

Od građevinske industrije do turističkog sektora, grčki poslodavci suočavaju se s velikim izazovom – nemogućnošću pronalaska potrebnog osoblja. Kako bi se riješio ovaj problem, grčka vlada je odlučila produžiti radno vrijeme, odnosno uvesti šestodnevni radni tjedan. Novi zakon omogućuje poslodavcima uvođenje šestodnevnog radnog tjedna, a radnici bi dobili – veću plaću.

Radni uvjeti u Grčkoj nakon recesije

Nakon 15 godina recesije i mjera štednje, kao i tri paketa pomoći uz stroge uvjete, rad u Grčkoj više nije strogo reguliran. Kolektivni ugovori su zamrznuti već godinama, a mnogi zaposlenici rade temeljem individualnih ugovora.

Neplaćeni prekovremeni rad

Iako je 40-satni radni tjedan službeno na snazi, poslodavci mogu zahtijevati od zaposlenika da rade do dva neplaćena sata dnevno u zamjenu za više slobodnog vremena. U teoriji, ovaj dodatni rad je dobrovoljan, no u praksi radnici su često prisiljeni raditi duže bez dodatne naknade. Vlasti, koje se same suočavaju s nedostatkom osoblja, rijetko provode provjere kako bi osigurale poštivanje zakona o radu.

Grci rade najduže u Europi

Čak i prije nego što zakon o šestodnevnom radnom tjednu stupi na snagu 1. srpnja, grčki radnici već rade najduže u Europi. Prema podacima Eurostata, s prosječnih 41 sat tjedno, Grci rade više od svih ostalih građana EU-a. Plaće su, međutim, niske prema europskim standardima. S minimalnom mjesečnom plaćom od 830 eura, Grčka je na 15. mjestu u EU, a po kupovnoj moći je na predzadnjem mjestu.

Anketa

Biste li pristali raditi šestodnevni radni tjedan za 40% veću plaću?

Nova pravila za radno vrijeme: šestodnevni radni tjedan za 40% veću plaću

Od 1. srpnja, mnogi radnici u industriji, maloprodaji, poljoprivredi i nekim uslužnim djelatnostima morat će raditi šestodnevni radni tjedan ako njihovi poslodavci odluče da je to potrebno. Za šesti dan rada isplaćuje se dodatak od 40% dnevnice. Međutim, ugostiteljski sektor je izuzet iz ove uredbe jer je tamo petodnevni radni tjedan ukinut 2023. godine. (Dw)

Utjecaj novog zakona na radne odnose

Prema profesoru radnog prava Arisu Kazakosu, novi zakon će zauvijek ukinuti petodnevni radni tjedan, što će imati negativan utjecaj na radne odnose. Kazakos se zalaže za kolektivne ugovore o plaćama, no trenutna zakonodavstva sve više ograničavaju takve ugovore, dajući poslodavcima apsolutnu moć.

Zašto je uveden šestodnevni radni tjedan

Službeni razlog za uvođenje šestodnevnog radnog tjedna je manjak kvalificiranih radnika na grčkom tržištu rada. Novi zakon znači da će prekovremeni rad biti jeftiniji za poslodavce, koji neće morati dodatno zapošljavati.

Sigurnosni rizici i povećani broj nesreća

Povećanje radnog vremena može dovesti do povećanja sigurnosnih rizika. Broj nesreća na radu u Grčkoj je već visok, s 179 smrtnih slučajeva u 2023. godini, u odnosu na 104 godine prije.

Odlazak radnika u inozemstvo

Zbog niskih plaća, ograničenih mogućnosti za karijeru i sve dužeg radnog vremena bez pristojne naknade, mnogi Grci traže posao u inozemstvu. Posebno je težak položaj sezonskih radnika na popularnim turističkim destinacijama poput Mykonosa i Santorinija, gdje rade sedam dana u tjednu i žive u prenapučenim smještajima. Zbog nedostatka radnika, neki restorani i hoteli u Grčkoj otvaraju se kasno ovog ljeta. Vlasnici hotela u regijama poput popularnog poluotoka Chalkidiki imaju problema s pronalaženjem dovoljno radnika. To dodatno pogoršava situaciju u turističkom sektoru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here