Home Vijesti Hoće li Rijeka dobiti dvije LGBTQ povorke?

Hoće li Rijeka dobiti dvije LGBTQ povorke?

176
0
Zastava duginih boja na zgradi gradske uprave 640x427

Rijeka je na pragu povijesnog događaja – organizacije prve Povorke ponosa, no inicijativa nazvana “Povorka Ravnopravnosti” izazvala je kontroverze unutar LGBTIQ+ zajednice. Članovi neformalne inicijative FTF (koja na Facebooku ima 30-ak pratitelja), aktivni pripadnici LGBTIQ+ scene u Rijeci, ističu kako ova nova povorka nije i ne može biti pravi simbol ponosa.

Kontroverza oko “Povorke Ravnopravnosti”

Portal ReStart je 24. lipnja pozvao građane Rijeke na sudjelovanje u organizaciji prve riječke Povorke ponosa, nazvane “Povorka Ravnopravnosti“. Autorica poziva je bila prvenstveno potaknuta uspjehom pulske Povorke ponosa i člankom na našom portalu koji je pokrenuo temu nelogičnosti toga što Rijeka nikada nije imala svoju Povorku ponosa. Prema riječima FTF-a: “Autorica poziva na Portalu ReStart je tvrdila da je neravnopravno da je LGBTIQ+ zajednica jedina manjinska grupa koja organizira povorke ponosa”.

Međutim, članovi FTF-a ističu kako “Povorka Ravnopravnosti” ne promovira istinske vrijednosti Povorke ponosa. Umjesto toga, ona pokušava ugušiti prava LGBTIQ+ zajednice, cenzurirajući izražavanje i promovirajući pasivnost umjesto aktivne borbe protiv diskriminacije i nejednakosti.

Povorka ponosa: Simbol borbe za prava i Jednakost

Parada ponosa nije samo slavlje identiteta i različitosti. Ona je snažan politički simbol koji poziva na zakonske promjene, prepoznaje napredak i ističe dug put ka stvarnoj ravnopravnosti. Povorka ponosa daje glas onima koji su predugo bili ušutkavani, promovira ljubav, prihvaćanje i solidarnost. U suprotnosti s tim, “Povorka Ravnopravnosti” šalje poruku da diskriminacija treba biti prihvaćena i da se protiv nje ne treba boriti. Ovaj pokušaj razvodnjavanja i umanjivanja značaja Povorke ponosa predstavlja opasnost za LGBTIQ+ zajednicu i njezine ciljeve, tvrde iz FTF.

Važnost istinskog aktivizma i LGBTQ+ povorke

Povorka ponosa je prostor za edukaciju, podizanje svijesti i jačanje zajedništva unutar LGBTIQ+ zajednice. Kroz boje, glazbu i zajedništvo, Povorka ponosa prenosi poruku ljubavi i prihvaćanja, potičući društvo na put ka većoj inkluzivnosti i pravdi za sve. FTF i drugi aktivisti pozivaju građane Rijeke da prepoznaju razliku između “Povorke Ravnopravnosti” i prave Povorke ponosa. Rijeka zaslužuje povorku koja će istinski slaviti i braniti prava svih pripadnika LGBTIQ+ zajednice. Cilj povorke ne bi trebao biti promovirati pasivnost i zahvalnost kao odgovor na nepravdu.

Možda je sve nesporazum?

Prema svemu sudeći, postoje očito svjetonazorske razlike o tome kako bi trebala izgledati prva Povorka za LGBTQ prava u Rijeci. Šteta je u svakom slučaju da se cijelo pitanje povlači na internetu kroz moguće svađe. To sigurno nije potrebno u ovom trenutku. Inicijatori tkz. Povorke Ravnopravnosti (Portala ReStart) i neformalna udruga FTF moraju ukloniti nesporazume (koji očito postoje) i usmjeriti svoju energiju na ono što je važno u ovom trenutku – da Rijeka dobije svoju prvu Povorku ponosa. Želja i motivacija neupitno postoje, sada je sve stvar organizacije i komunikacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here