Home Mozaik Hrvatske i svjetske zvijezde na 6. Riječkim ljetnim noćima

Hrvatske i svjetske zvijezde na 6. Riječkim ljetnim noćima

1131
0

Jedan od najmlađih ljetnih festivala u Hrvatskoj, festival „Riječke ljetne noći“ počet će 30. lipnja i trajat će do 23. srpnja u sklopu kojeg će se održati čak 24 programa na 13 različitih lokacija u Gradu Rijeci. Kako je najavljeno na prvoj konferenciji za novinare 6. izdanje toga festivala donosi bogati program sastavljen u 3 osnovne skupine: spektakli, glazbeno-scenski i dramski programi. Festival će se otvoriti 30. lipnja i to već tradicionalno spektaklom na otvorenom. Ovoga puta riječ je o poznatoj francuskoj trupi „Ephemere“ i njihovu spektaklu „Od Prometeja do Galilea“ s vatrom, vatrometom i akrobacijama, što će početi nakon svečane ceremonije otvorenja, a vatra će se od zgrade riječkog Kazališta pronijeti do Gata Karoline Riječke.
Prvi put festival će se spektaklom i zatvoriti. Na novom riječkom bazenu Kantrida, prema riječima intendantice HNK Ivana pl. Zajca Nade Matošević, čeka nas glazbeno-scenski spektakl „Bal na vodi“.
Središnje događanje Festivala, istaknula je intendantica, koncert je Artura Sandovala, najpoznatijeg jazz trubača i pravoga glazbenoga genija, a održat će se na Portiću na Kantridi. Među glasovitim imenima sa svjetske scene je i Alexander Balanescu, virtuoz na violini koji će se na Trsatskoj gradini predstaviti zajedno s rumunjskom pjevačicom i glumicom Adom Mileom, koncertom „The Island“. Jedno do velikih iznenađenja Festivala je gostovanje trenutno najcijenjenijeg zbora dječaka na svijetu, njemačkog Tolzer Knaubenchor u Katedrali sv. Vida kao i gostovanje predstave svjetski istaknutog kazališnog umjetnika Josefa Nadja „Sho-bo-gen-zo“ u riječkom Kazalištu. Svakako valja istaknuti i premijeru Moliereovog „Škrtca“ u režiji Olivera Frljića s ansamblom Hrvatske drame u prostoru brodogradilišta 3. maj kao i praizvedbu predstave „Liga vremena“ u koprodukciji Bad Companyja, HNK Ivana pl. Zajca i Drugog mora u Carinskoj zoni.

U repriznom dijelu programa, naglasila je intendantica Nada Matošević, zadržane su na programu najveće festivalske uspješnice, ambijentalne dramske predstave „Mirisi, zlato i tamjan“ i „Lukrecija o’bimo rekli Požeruh“ kao i operni spektakl na tri različite lokacije u trima različitim vremenskim terminima, opera „Tosca“.

To je samo jedan dio programa ovoljetnog Festivala o čijoj se kvaliteti pronosi glas i izvan Hrvatske. Naime, prema riječima stručne suradnice za program Turističke zajednice Grada Rijeke Ines Boban – Štiglić već sada pristižu brojni upiti o programu Festivala. Turisti zahvaljujući „Riječkim ljetnim noćima“ upoznaju Rijeku na zanimljiv način, rekla je ona. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nije krio zadovoljstvo ovoljetnim programom te je istaknuo kako nije tajna da se Festival uklapa u smjernice razvoja Grada, a jedna od tih je upravo Rijeka kao atraktivna turističko-kulturna destinacija. Ulaznice za festival „Riječke ljetne noći“ mogu se rezervirati od 11. do 25. svibnja na Blagajni Kazališta, dok prodaja ulaznica počinje 25. svibnja 2009. godine. Ulaznice se mogu rezervirati i putem e-maila: info@rijeckeljetnenoci.com ili na broj telefona +385.51.337.114

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here