Home Vijesti Japanci će donirati Rijeci ogroman mural umjetnika Yuseija Sagawe kao znak prijateljstva

Japanci će donirati Rijeci ogroman mural umjetnika Yuseija Sagawe kao znak prijateljstva

489
0
MixCollage 31 Mar 2024 12 43 AM 8134

Rijeka dobiva novi mural

U sklopu programa “Japan u Rijeci“, jedan od najvažnijih događaja je izrada murala visokog 25 metara i širokog 11 metara. Ovaj mural ne samo da će obogatiti urbani pejzaž grada Rijeke, već će i simbolizirati dugogodišnje prijateljstvo s japanskim gradom Kawasaki.

Kawasaki je najstariji grad pobratim ili sestrinski grad grada Rijeke. Prijateljstvo Rijeke i Kawasakija traje još od 1977. godine. Kroz godine, ova suradnja rezultirala je brojnim projektima, poput uređenja parka u riječkom kvartu Pećine, postavljanja fontane na Trgu Bana Jelačića te kulturne razmjene i gostovanja umjetnika iz oba grada.

Tko je organizator?

Organizator programa “Japan u Rijeci”, Peek&Poke, u suradnji sa čelništvom Grada Kawasakija i Grada Rijeke te HEP-ODS – Elektroprimorjem, dovodi japanskog grafičara, muralista i umjetnika Yusei Sagawu. Sagawa će u periodu od 8. svibnja 2024. do 20. svibnja 2024. oslikati bočnu stranu zgrade u ulici Ivana Grohovca, gdje se nalazi matična baza organizatora.

Ovaj mural ne samo da će oživjeti ulicu Ivana Grohovca svojim spektakularnim dizajnom, već će također postati snažan simbol prijateljstva između Rijeke i Kawasakija. Nadovezujući se na već postojeće murale u Vodovodnoj ulici, ovaj umjetnički rad dodatno će povezati naša dva grada kroz umjetnost i kulturu.

Tko je Yusei Sagawa?

Yusei Sagawa rođen je 1986. u gradu Fukushima. Aktivan je uglavnom u Tokiju i Kanagawi. U kasnim tinejdžerskim godinama pod utjecajem grafita i ulične umjetnosti krenuo je putem umjetničkog izražavanja.
Svoje vještine usavršava slikanjem uživo s naglaskom na slobodni stil. Yusei slika apstraktnim stilom koji spaja japanske, prirodne i urbane elemente. Istovremeno je i umjetnički direktor i dizajner za komercijalni dizajn, te je radio na mnogim reklamama za velike tvrtke. Također je član umjetničke grupe Rinpa Edan i zaslužan je za mnoga umjetnička djela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here