Home Vijesti Jučer, danas, HARTERA

Jučer, danas, HARTERA

975
1

 U četvrtak navečer započelo je najnovije, šesto po redu, izdanje jednog, kažu, malog festivala, u jednom, po europskim i svjetskim mjerilima, malome gradu…Kažu da spada u deset najboljih malih festivala u Europi…Naravno, riječ je o velikoj riječkoj Harteri! Nekako smo pregrmijeli tih teških recesijskih bezharterskih godinu dana i ponovno je dočekali…

A počela je kako joj i priliči. Besplatno, brutalno i beskompromisno, ravno u glavu! Revijom riječkog perfomansa. Anarhični i kritični prema društvu i birokr(o)aciji, riječki perfomeri prenijeli su nam na fantastičan način svoje viđenje našeg bližeg i daljeg okruženja, ljudskih i gradskih sudbina te nekog polusvijeta, poznatog, ali ne i prepoznatog. Dokazali su još jednom da je riječka alternativno – perfomerska scena itekako živa i zdrava. Bravo cure! Bravo dečki! Nakon toga, svoju naprednu viziju mode predstavile su priznate riječke dizajnerice Iva Knežević i Tajči Čekada i izazvale odlične reakcije posjetitelja. Sve se to odvijalo u fenomenalno uređenom prostoru u, na i oko zgrade Hartera hotela koji na kilometre odiše kreativnošću i originalnošću. Riječi nisu dovoljne da opišu oduševljenje i ponos svih onih koji su dosad imali sreću vidjeti katakombe…

Program se nastavio serijom prezentacija pod imenom Pecha Kucha Night, koje su Rijeku još jednom dovele u odabrano društvo svjetskih metropola u kojima se također odvijaju događanja pod tim imenom. Sudjelovali su poznati arhitekti, web dizajneri, grafički dizajneri, kipari i drugi svestrano nastrojeni umjetnici raznih profesija iz Hrvatske, Srbije, Italije, Kanade i Nizozemske. Publika je bila iskreno zadovoljna.

A zatim su se na pozornicu Hartera hotela popela ludo zabavna ekipa iz američkog Youngblood Brass Banda. Nevjerojatno energični, uspjeli su svojim pozitivnim vibracijama i rijetko viđenom mješavinom ska punka, etna, jazza i hip hopa rasplesati goste Hartere te ih oduševiti kao malo koji, čak i puno poznatiji i razglašeniji bend. Tražili smo još…I dobili dva bisa.

U isto vrijeme, a i kasnije, u katakombama Hartera hotela, odvijao se i nadasve interesantan elektro program uz sudjelovanje vrsnih hrvatskih i stranih DJ –a koji se nastavio do već ranojutarnjih sati. A tek je počelo…

Petak je definitivno bio dan, zapravo večer, elektronske glazbe svih formata.Uz rijetka odstupanja od pravila. Lista izvođača bila je podugačka i impresivna pa će se upravo radi toga vaš izvjestitelj prvenstveno bazirati na onom što je stigao pogledati. Kad će više ta teleportacija?! Uglavnom, na glavnom stageu, Marganovu, točno u 22 sata, pojavio se vrhunski BiH glazbeni proizvod, ” Dubioza kolektiv “. Izvanrednim koktelom rocka, punka, reaggae i dub – a, sve sa političko – humanim porukama, pokazali su svima zašto su tako voljeni i cijenjeni širom bivše Juge. Nakon ” Dubioze “, dočekali smo njemačku techno – punk, anti – nazi, hardcore atrakciju ” Atari Teenage Riot “… U potpunosti je nemoguće opisati audio – vizualnu agresiju koju su nam priredile te legende devedesetih. Sva su osjetila bila na velikoj kušnji. Pregazili su Marganovo punim gasom i ostavili nas u dimu i prašini!

Na glavnom stageu nastupali su još Erol Alkan, najbolji svjetski DJ 2006 godine, koji je u karijeri radio sa facama kao što su ” Daft Punk ” ili ” Franz Ferdinand “, SymbolOne, jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih izvoznih glazbenih proizvoda i Duke Dumont, britanski DJ koji je remiksirao čak i veliki ” Skunk Anansie ” ili ” Missy Eliott “. Sve je jasno, to su i više nego dovoljne reference za dobar provod. Na pozornici Hartera hotela nastupali su opet sve odreda vrsni glazbenici. Zanimljiva hrvatska ekipa iz benda ” Mika Male “, Nina Romić, floridski duo ” Sleigh Bells, vruća tema brojnih glazbenih blogova. Najveća atrakcija ovog stagea, bez sumnje, bili su dečki iz Bristola, kultni ” Fuck Buttonsi “, koji svoju glazbu rade uz pomoć već zaboravljenih elektronskih pomagala, pravih dječjih igračaka. U Rijeci su i opravdali svoj majstorski status.

Super atmosfera, raspoloženi izvođači, poticajna publika. To je naša Hartera! Vidimo se večeras…(sandi basić; foto: nevio rugaš)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here