Home Kolumne KOMENTAR: Sloboda ‘govora i izražavanja’ ne smije se zlorabiti kako bi se...

KOMENTAR: Sloboda ‘govora i izražavanja’ ne smije se zlorabiti kako bi se opravdavao govor mržnje

584
0
Piše: Boris Bradarić

Pročitao sam dokument EPP o stajalištu o slobodi i pluralizmu medija u digitalnom dobu. Povod tome je blokada Twitter i FB profila Donalda Trumpa nakon 5 izgubljenih života koji su prouzročeni medijskim objavama predsjednika SAD-a. Životi nisu izgubljeni spontano, taj dan, nego je temelj tog događaja postavljen 2 mjeseca prije kada je Predsjednik na odlasku izjavio da priznaje jedino pobjedu na izborima, a ostalo je sve krađa.
Legitimno je da sudionici izbora neke neregularnosti na izborima prosljede nadležnim tijelima koji će onda, na temelju svojih i nezavisnih promatrača, ocijeniti ima li tu neregularnosti ili ne. Department of Homeland Security (DHS) agencija izjavila je da su ovi izbori, do sada, bili najsigurniji u povijesti SAD-a. Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), koja je dio DHS, a na čijem čelu je bio Republikanac Christopher Cox Krebs izjavio je da su ovi izbori, s pozicije cybersecurityja bili nepropusni.
Naravno, ta izjava Trumpovog stranačkog kolege stajala ga je glave. Jedan od najboljih stručnjaka u Cybersecurityju smijenjen je sa svoje dužnosti.
Glavni državni odvjetnik William Barr, Trumpov prijatelj, nakom istrage koju je naredio Trump, izjavio je citiram: “in each of the 50 states found no evidence of widespread fraud or irregularities in the election.” Da bi sačuvao svoj stručni i moralni integritet od daljnih pritisaka Trumpa , glavni državni odvjetnik je podnio ostavku. Nakon toga Trumpov ‘stručni tim ‘ podnio je 60 tužbi sudovima, na različitim razinama. Osim jedne pobjede na lokalnom sudu, koja nije imala velikog utjecaja na ishod glasovanja u toj saveznoj državi, Trump je izgubio sve parnice na sudovima, uključujući tu i Supreme Court, gdje replublikanski postavljeni suci imaju većinu.
Normalan čovjek nakon svega ovoga bi valjda odustao ali Trump nije normalan čovjek. Čak i nakon naknadnog prebrojavanja glasova u nekim državama, on ne prestaje sa svojim lažnim objavama na privatnim društvenim mrežama. Nakon sudskih odluka ispod njegovih objava na privatnim društvenim mrežama pojavljuju su poruke operatera da su Trumpove izjave – LAŽNE.
I sada se postavlja ono glavno pitanje, može li Trump ili bilo koji čovjek preko privatnih društvenih medija optuživati pojedince ili institucije za krađu prije sudskih odluk. I što je ono najgore, nakon sudskih odluka koje je sve redom izgubio? Sloboda “govora i izražavanja” temeljno je pravo koje se ne bi trebalo zlorabiti kako bi se opravdao govor mržnje, pretpostavka nedužnosti i trolanje na internetu.
Krajnje je vrijeme da ovo “ne bi trebalo” postane “ne smije” i da EPP regulira prava i obaveze korisnika i pružetelja usluga društvenih mreža i da se postave jasni kriteriji i kazne. U Hrvatskoj, zakonodavac je odredio da administratori moraju brisati prostačke i uvredljive komentare, ili one koji spadaju u govor mržnje, ili koji narušavaju pretpostavku nedužnosti. Zakonodavac će se morati pozabaviti i s trolanjem na internetu. Ovi američki izbori i pandemija su itekako dokazali da su štete od ovih aktivnosti ogromne. Nismo mi svi toliko inteligentni u razredu pa da svi razumijemo pročitano štivo. Danas je bilo 5 mrtvih, a sutra će ih možda biti 5.000 tisuća ili više.
Citiram:
Riječi ubijaju…
Ljudi nemaju pojma koliko krive riječi uništavaju snove, uništavaju veze, uništavaju samopoštovanje i samopouzdanje.
Ako nismo u mogućnosti pohvaliti, cijeniti, diviti se, voljeti, biti dobri i ljubazni – onda je najbolje držati usta zatvorena.
Ili nekome zatvoriti profil…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here