Home Mozaik Konačno objašnjeno: Zbog čega se stvarno psi i mačke ne podnose?

Konačno objašnjeno: Zbog čega se stvarno psi i mačke ne podnose?

318
0
Photo by Nadia Vasil'eva: https://www.pexels.com/photo/person-holding-a-brown-dog-and-a-cat-6821106/

Međusobna netrpeljivost pasa i mačaka ušla je u narodnu izreku, pa se za ljude koji se ne slažu ili sukobljavaju kaže da se slažu “kao pas i mačka”.

Sigurno ste se nekada u životu zapitali zašto se psi i mačke mrze i zašto pas počne ganjati mačku čim je ugleda.

Brojne navike i ponašanja pasa često iritiraju mačke. U srodstvu s vukovima, koji love u čoporima, psi su puno društvenija bića od mačaka, koje se u prirodi često snalaze same.

Psi su po prirodi znatiželjni, vole pažnju i lako se uzbude. S druge strane, mačke, jedinke, često su distancirane u odnosu na ljude i druge životinje.

Mačke često veselo i živahno ponašanje pasa doživljavaju kao prijetnju bez ikakvog jasnog razloga. Ovakvo ponašanje navodi mačku na bijeg, što pas doživljava kao znak da ga treba potjerati. Znanstvenici pak tvrde da bi psi trčali za bilo kojom malom, brzom životinjom, poput vjeverica i zečeva. Iz istog razloga, koji leži u njihovom instinktu, psi također trče za loptom ili štapom.

Ovo se ponašanje također može povezati s prirodnom hijerarhijom koja se temelji na hranidbenom lancu, u kojem veće životinje općenito love manje. Kako je većina pasmina pasa veća od domaće mačke, njihov je prirodni instinkt trčati za njom.

Popularno uvjerenje da se psi i mačke automatski mrze jednostavno je društvena konstrukcija koja proizlazi iz prirodnih reakcija pasa i mačaka na međusobna ponašanja.

Na kraju, važno je reći da psi i mačke u mnogim slučajevima apsolutno mogu živjeti zajedno u miru. Idealan način za to je zajednički uzgoj mačića i štenaca. Na taj će se način obje vrste životinja odmalena navikavati jedna na drugu pa će mačke manje iritirati ponašanje psa.

Isto tako, pas će naučiti što mačka može tolerirati, a što ne.

Previous articleBivši Dinamovac: ‘Krivo mi je kad vidim tko u Dinamu igra moju poziciju, a ja nisam dobio šansu…‘
Next articleVIDEO: Šibenčani snimili muškarca i ženu kako upaljačem pale raslinje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here