Home Vijesti Korejski tjedan u Rijeci

Korejski tjedan u Rijeci

261
0

Veleposlanstvo Republike Koreje organizira Korejski tjedan u Hrvatskoj od 30. rujna do 21. listopada 2008. godine u Zagrebu i u Rijeci. Tim povodom Rijeku je posjetio korejski veleposlanik Nj.E. g. Byun Dae-ho, koji je zajedno s gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom predstavio program. Korejski tjedan u Hrvatskoj se sastoji od tri glavna programa: prijama prigodom nacionalnog dana Republike Koreje, izvedbe korejskog tradicionalnog plesa i glazbe i izložbe suvremenog korejskog slikarstva i kiparstva.
 
Veleposlanik Byun Dae-ho je zahvalio svima koji su pružili pomoć i potporu ovom projektu, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Grada Rijeke.  Korejski tjedan u Hrvatskoj 2008. je prvo veliko događanje kojim Veleposlanstvo Republike Koreje nastoji predstaviti korejsku kulturu i umjetnost hrvatskoj publici.
 
Veleposlanstvo Republike Koreje je organiziralo ova događanja s ciljem jačanja prijateljskih odnosa i proširenja kulturne suradnje između Republike Koreje i Republike Hrvatske. Diplomatski odnosi između Hrvatske i Koreje uspostavljeni su 1992.g. a Veleposlanstvo je otvoreno prije dvije godine.
 
Hrvatsku i Koreju veže uspješna gospodarska suradnja, a na gospodarskom je planu za Koreju u Hrvatskoj najvažniji grad Rijeka s kojim treba još više razvijati i unapređivati gospodarske odnose, naglasio je veleposlanik Byun Dae-ho.  U Koreji postoji interes za investiranje u ovu regiju, a i korejska Vlada spremna je uključiti se u financiranje projekata vezanih uz razvoj Luke Rijeka. Velike logističke i građevinske kompanije također su iskazale interes za ulaganje u ovo područje, kazao je Byun. Korejski veleposlanik se na kraju posebno zahvalio profesorima s riječkog Sveučilišta koji predaju Hrvatski jezik na korejskim sveučilištima, a pohvalio je i vrsne hrvatske brodograđevne stručnjake koji rade u korejskim brodogradilištima.
 
Gradonačelnik Obersnel je kazao da su Riječani ponosni što je uz Zagreb i Rijeka odabrana da bude grad koji će ugostiti ove dvije manifestacije. Premda je korejska industrija već zastupljena u Rijeci kroz nove lučke dizalice i brojne proizvode suvremene tehnologije, kroz kulturu se najlakše i najbrže mogu upoznati drugi narodi i običaji, pa će za Riječane ovo biti prava prigoda da se upoznaju s korejskom likovnom umjetnošću i glazbom. Rijeka i ova regija mogu biti dobar partner Koreji kao logistički centar korejske industrije za srednju Europu, a ono što posebno raduje je veliki interes za ulaganje u našu regiju, kazao je gradonačelnik .
 
Konferenciji su uz korejskog veleposlanika Byun Dae-hoa i gradonačelnika Vojka Obersnela nazočili i drugi tajnik u Veleposlanstvu Young-sam Choi, i pročelnica Odjela za kulturu Ivanka Persić.
 
Korejska udruga suvremenog slikarstva i kiparstva okuplja 80 renomiranih korejskih likovnih umjetnika. U Hrvatskoj će se predstaviti njih 30 s 40 slika i skulptura, a 10 korejskih umjetnika osobno će tijekom manifestacije boraviti u Hrvatskoj i govoriti o svom radu. Nakon Zagreba izložba suvremenog korejskog slikarstva i kiparstva Društva suvremenih korejskih likovnih umjetnika bit će postavljena od 14. do 21. listopada 2008., u Državnom arhivu u Rijeci.

Korejske tradicionalne plesove i glazbu predstavit će 17 glazbenika i plesača iz Regionalnog instituta za tradicionalne izvedbene umjetnosti “Jeolla Namdo”.  Korejska glazba i ples obiluju improvizacijama, a spontanost je očitija u strasnoj narodnoj glazbi i plesu za razliku od suzdržanijih dvorskih plesova. Druga značajka korejske glazbe i plesa jest tempo koji se ubrzava tijekom izvedbe što odražava šamanski temelj koreanske kulture.
 
Izvedba korejske tradicionalne glazbe i plesa Pokrajinskog zavoda za tradicionalnu korejsku izvedbenu umjetnost Jeolla Namdo održat će se 2. listopada 2008., u 20,00 sati u Teatru Fenice, Rijeka. Ulaz na izložbu je slobodan, a ulaz na predstavu je slobodan uz predočenje pozivnice Veleposlanstva.
 
Kao dio Korejskog tjedna u Hrvatskoj 2008., sredinom listopada Veleposlanstvo Republike Koreje će održati svečano otvaranje novog kompleksa veleposlanstva koji se nalazi na Ksaverskoj cesti. Unutar novog kompleksa Veleposlanstva se nalazi i rezidencija korejskog veleposlanika nedavno obnovljena Villa Kallina koja je zaštićeni spomenik kulture. (rijeka.hr)

Previous articleBraća Sharbini razveselili Ivančića
Next articleSudar kamiona i automobila na autocesti Rijeka – Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here