Home Vijesti Lista za Rijeku: Urediti Trg riječke rezolucije i Palaču Municipium

Lista za Rijeku: Urediti Trg riječke rezolucije i Palaču Municipium

1509
0
Predrag Miletić, Laura Marchig i Darko Cvitković

U dane Adventa povijesni trg ispred Palače Municipija po prvi puta je oživio i pokazao se punim pogotkom kao novo mjesto za druženje. Lista za Rijeku već duže vrijeme inzistira na uređenju ovog trga i pročelja palače pa se to našlo i u njihovim amandmanima na proračun grada za 2018. Prije točno godinu na tematskoj sjednici Odbora za kulturu na inicijativu vijećnika Liste za Rijeku Predraga Miletića raspravljalo se upravo o Municipijumu te je donesen zaključak da ovakvo stanje zgrade i trga je neodrživo, istaknula je današnjoj tiskovnoj konferenciji članica predsjedništva Liste za Rijeku Laura Marchig.

Tajnik stranke Predrag Miletić ističe kako se ova zgrada trg desetljećima  neopravdano marginaliziraju i mišljenja je da sa ovakvim odnosom prema Municipiju i Trgu riječke rezolucije treba prestati.

 – Palača Municipija vapi kako za vanjskim uređenjem tako i za revitalizacijom unutrašnjeg prostora za koji smatramo da se potpuno neprimjereno koristi. Sadašnjim sadržajima koji se nalaze u palači Municipija apsolutno nije mjesto u staroj gradskoj vijećnici. Rijeka je jedan od vrlo rijetkih gradova Europe koji svoju staru gradsku vijećnicu i povijesni trg ispred nje marginaliziraju i koriste na neadekvatan način, ističe Miletić koji je iznio zahtjeve Liste za Rijeku da gradonačelnik zabrani trenutno bilo kakvo parkiranje na trgu i da počne planiranje obnove fasade palače Municipija. U Listi za Rijeku smatraju da bi se palača Municipija trebala početi adekvatnije koristiti kao npr. u protokolarne svrhe za potrebe Grada , svečana događanja ali i kao svojevrsni muzej gradske općine .

 – Naši prijedlozi setemelje na sličnim primjerima širom Europe i takvu praksu treba preuzeti i ova gradska uprava  kada je zgrada Municipija upitanju. Tim više jer je Rijeka Europska prijestolnica kulture pa je dosadašnji odnos prema simbolu riječke komune neprihvatljiv. 

Član predsjedništva Darko Cvitković podsjetio je na inicijativu Liste za Rijeku da se na dva mjesta na zgradi vrate gradski grbovi koji su odatle silom skinuti za vrijeme talijanskog fašizma kao i postavljanje spomen ploče Giovanniju Ciotti, velikom riječkom gradonačelniku koji je i sagradio ovo zdanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here