Home Sport Na megafon vikao ‘Srbima i Makedoncima pi*ka materina’. Sada kasnije moli oprost!

Na megafon vikao ‘Srbima i Makedoncima pi*ka materina’. Sada kasnije moli oprost!

182
1
maxresdefault 2024 06 21T120638.442
Youtube

Mirlind Daku (26), napadač Albanije rođen na Kosovu, izazvao je kontroverzu nakon utakmice Hrvatske i Albanije (2:2) u drugom kolu Eura. Daku je nakon utakmice pokrenuo skandiranje “Pi*ka im materina, Srbima i Makedoncima”, što je izazvalo val negativnih reakcija i potencijalnu kaznu za igrača.

Incident i reakcije

Bivši napadač Osijeka, koji je trenutno član ruskog Rubina Kazana, ušao je u igru protiv Hrvatske u 85. minuti, zamijenivši Manaja. U 93. minuti dobio je žuti karton zbog prekršaja nad Dominikom Livakovićem. Nakon utakmice, Daku je s megafonom u ruci pokrenuo skandiranje koje je izazvalo ogorčenje u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Kontroverzna isprika

Dva dana kasnije, Daku se oglasio putem društvenih mreža s onim što mnogi nazivaju “sramotnom isprikom”. U svojoj objavi, Daku je napisao:

“Prije svega želim zahvaliti onima koji su nas podržavali i u dobrim i u lošim vremenima. Samo oni koji su na terenu znaju kakve emocije osjećate i kakav je osjećaj kada igrate za reprezentaciju s našim motom ‘Albanija bez granica’. Ako sam nekoga uvrijedio nakon utakmice s Hrvatskom, molim za oprost.”

Pripadnici naroda koje je Daku vrijeđao tvrde da ovo nije prava isprika jer koristi riječ “ako”, implicirajući da nije siguran je li nekoga uvrijedio, iako je očito da jest.

Dakuova prošlost i kontroverze

Daku je bivši igrač Osijeka, gdje je igrao od 2018. do 2021. godine. Tijekom svog vremena u Osijeku, bio je na posudbama u Kukësiju, Ballkaniju i Muri. Prošlog ljeta Osijek ga je prodao ruskom Rubinu Kazanu. Daku je već ranije privukao pažnju javnosti tetovažom na leđima.

Tetovaža na leđima posvećena je pokojnom Agimu Ramadaniju Katani, albanskom zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova, paravojne organizacije koja je tražila neovisnost Kosova od Srbije. Uz tetovažu piše “Katana 138”. Ramadani je poginuo na Košarima 1999. godine, a danas se po njemu zove glavna ulica u Prištini. Daku je rođen na Kosovu i igrao je za njihovu reprezentaciju prije nego što je zaigrao za Albaniju.

Moguće posljedice

Ovaj incident mogao bi imati ozbiljne posljedice za Daku i albansku reprezentaciju. UEFA bi mogla pokrenuti disciplinski postupak protiv igrača zbog izazivanja mržnje i nesportskog ponašanja. Takvi postupci obično rezultiraju novčanim kaznama, suspenzijama ili drugim sankcijama.

Ostaje za vidjeti kako će se situacija razvijati i hoće li Daku snositi posljedice za svoje postupke. Incident je zasigurno bacio sjenu na europske natjecateljske duhove i podsjetio na potrebu za većim poštovanjem i sportskom etikom među igračima i navijačima.

1 COMMENT

  1. A šiptarčina….što možeš očekivati od onog koji ” guzne dljake pere fljašom nakon sranja”.Trebao je proći tretman JNA.Tada je svaki drugi šiptarčić bio cinker udbe.Tko zna možda je i “trannie”- ” bermushe”.😂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here