Home Najnovije Obersnel će izgraditi još ljepšu i još stariju lansirnu rampu torpeda?

Obersnel će izgraditi još ljepšu i još stariju lansirnu rampu torpeda?

1514
8

Današnji aktualni sat otvorio je vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić aktualizirajući problematiku preostale dvije lučke dizalice koje su prošli mjesec uklonjene s riječkog lukobrana.  Švorinić je istaknuo reakcije građana za koje smatra da pokazuju da građani Rijeke imaju razvijenu svijest o vrijednosti industrijske baštine. ‘Nažalost, te svijesti još uvijek nema kod aktualne gradske vlasti s obzirom na sve one objekte industrijske baštine koji su srušeni proteklih godina’ te je naveo sušački kolodvor, dimnjak u Rikardu Benčiću te garaže u Barčićevoj. ‘Moje pitanje je je li na redu i lansirna rampa torpeda koja je s obzirom na stanje u kojem se nalazi na dobrom putu da se uskoro sruši sama od sebe i završi na dnu mora.’

 

                         

                                                                         lansirna rampa torpeda

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da su svi navedeni objekti srušeni uz sve dobivene dozvole te da sušački kolodvor nije imao nikakvu arhitektonsku vrijednost. Što se tiče lansirne rampe torpeda, gradonačelnik je istaknuo da se ona nalazi na pomorskom dobru unutar Lučke uprave i da je Grad izdvojio ‘nemala sredstva za procjenu stanja lansirne rampe’ iz koje je zaključeno da  je rampu nemoguće obnoviti ‘jer su kroz vrijeme toliko oštećeni armirano-betonski temelji same rampe’ te je naveo da je ‘jedino rješenje izgradnja takve nove rampe po elementima postojeće lansirne rampe’ te dodao: ‘Zašto nitko do prije 10 godina nije vodio računa treba pitati nekog drugog, a ne mene’ i tako indirektno priznao da je gradska vlast, odnosno njegovi prethodnici, odgovorna za današnje stanje lansirne rampe.
                                                                                        
Na gradonačelnikov odgovor Švorinić je replicirao da je ‘očito da nema promišljene i sveobuhvatne politike planiranja razvoja grada’ te nadodao da se  ‘sva  pitanja rješavaju vatrogasno i tek onda kad se problemi već dogode.’

                                                               demontiranje lučkih dizalica prošle godine

Vijećnik IDS-a Srđan Srdoč spomenuo je lučke dizalice u Genovi koje su uređene i osvijetljene reflektorima te zapitao zašto se riječke dizalice ne bi obojale u boje riječke trobojnice, inače ideja koju je nedavno spomenula i Daina Glavočić, predsjednica udruge Pro torpedo. Gradonačelnikov odgovor bio je : ‘Sva sreća da ta povijesna zastava ima samo 3 boje, a ne 4 ili 5’ na što se predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac glasno zacerekala. Taj moment možda najplastičnije pokazuje koliko ozbiljno vladajući gledaju na problem očuvanja riječke baštine. (sp, foto: panoramio.com)

8 COMMENTS

 1. Zaboli njih ona stvar, dok je njima dobro i dok je njima nešto u interesu napravit onda možemo sve… vidi se koliko su se dobro uhljebili i nadam se da će napokon doći do smjene gradske vlasti, no nažalost nema prave političke opcije. Ovi crveni samo uvažavaju sve što se dogodilo poslije 45` daleko od toga da nam to nije povijest, ali dajte malo proširite vidike,da nisu toliko ograničeni gdje bi sada Rijeka bila… gradovi koji imaju puno manje industrijske baštine od ničeg stvore svjetske atrakcije, , a mi s ovim kočničarima i kvazi političarima, turističkim djelatnicima ne možemo ništa.

 2. po meni to je nešto najatraktivnije što rijeka ima i što bi dobro upakirano privuklo više ljudi nego što škarpa i obi mogu zamislit..

 3. U Buenos airesu su stare dizalice i stara skladista uredena te sada sluzi kao turisticka atrakcija.

  Nebi bilo lose da je tako i kod nas

 4. Obersnel će izgraditi još ljepšu i još stariju lansirnu rampu torpeda?

  Kakav je to naslov….netko će pomisliti da ce od toga biti nešto… U ovoj godini gradska blagajn je prazna… a ni u idućim s eneće moci naci sredstva za ovaj projekt…

  Ma to su debili jebe se njima živo za ovaj grad..Majku im…

 5. O tome je bilo riječ pred dvije godine na 3 međunarodnj konferenciji o industrijskoj baštini. Prezentirana su istraživanja građevinska i statička svih stanja stupova pod vodom i stanje je izuzetno loše. Ne sjećam se sad točno, ali otprilike nešto kao, 70% stupova je takvo da se obnovom mora baciti 80% orginalnog materiala ili nešto manje, tj, orginal se da obnoviti u jako maloj mjeri ali uz ogroman trošak. i tu je dilema da li izgraditi identičnu po svemu kopiju lansirne rampe ili ići u veliki trošak a svjedno imati samo šta ja znam, u svemu rekonstruiranom i obnovljernom 30% orginalne rampe na kraju. Mišljenja su bila različita i podjeljnja. Ne znam ni ja.

 6. Sjećate se kako je BRZI obnavljao metlu?
  Iz serije “Mućke” ( Only fools and horses ).
  E pa na to bi vam se svelo da se lansirna rampa održavala.
  Kad tad neke djelove te konstrukcije moraš zamijeniti novima.
  Tako da bi jedna vjerna replika, koja bi čak mogla i stvarno vršiti funkciju lansiranja
  bila odličan odabir. To bi bila prava atrakcija kada bi se replike starih torpeda
  ( naravno bez bojevih glava ) mogle lansirati.
  Nemamo mi novaca za skuplje varijante…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here