Home Vijesti Oporbeni vijećnici nisu uspjeli smijeniti Vojka Obersnela

Oporbeni vijećnici nisu uspjeli smijeniti Vojka Obersnela

899
0

Četverosatno uvjeravanje oporbenih vijećnika u razloge za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Vojku Obersnelu nije urodilo plodom. Za prijedlog HDZ-a, koji su podržali vijećnici PGS-a, HSP-a i Ljevice Hrvatske, bili su samo inicijatori gradonačelnikove smjene, 20 vijećnika je bilo protiv, a Franjo Butorac je bio suzdržan.
Isti omjer snaga bio je i pri izglasavanju prijedloga da se glasuje tajno, pa su svi mogli vidjeti tko je za koju opciju.

Izvjestiteljica o prvoj točki, Vesna Buterin, nabrojala je u četiri gradonačelnikova grijeha koji su bili razlog za traženje izglasavanja nepovjerenja. Prvi je već dobro poznati slučaj Klementa Grbca, koji riječke porezne obveznike stoji 500.000 kuna.

Toliko se, na osnovi presude Vrhovnog suda, treba platiti za izgubljeni spor nakon što je Grbac tužio Rijekapromet zbog otkaza. Oporba tvrdi da je to bio politički otkaz i proziva gradonačelnika da je kriv, jer je Rijekapromet u 100-postotnom vlasništvu Grada. Direktor koji je potpisao otkaz, Nikola Modrić, i dalje je na čelu Rijekaprometa a, prema mišljenju oporbe, gradonačelnik je trebao zatražiti njegovu ostavku.

Drugi je razlog za izglasavanje nepovjerenja gradonačelnikova neodgovornost u trošenju proračunskog novca, što je potkrijepljeno golemim troškovima za gradnju bazena, treći je katastrofalno stanje u gradskom prometu, a četvrti nedobivanje Svjetskog rukomentog prvenstva, zbog čega je grad ostao bez dvorane koja bi se gradila uz pomoć države.

Gradonačelnik je prije sjednice Gradskog vijeća dobio potporu Poglavarstva, čiji su članovi održali ranojutarnji sastanak, a sam je, u odgovorima na napade, naglasio da je riječ o poluargumentima i izmišljotinama HDZ-ovih i pridruženih vijećnika drugih stranaka.

Rasprava je bila nabijena emocijama, bilo je i uvreda, a najviše vijećnika javljalo se zbog ispravka pogrešnih navoda. Predvodili su vijećnici HDZ-a, a iz vladajućih redova najglasniji su bili Željko Jovanović i Lidija Flas. Oni su jedini, izuzmemo li Miroslava Matešića u ime Kluba HNS-a i Ivana Ivaniša, u ime Kluba SDP-a, stali u obranu gradonačelnika, koji je na sva pitanja odgovarao sam, što je i uobičajeno na sjednicama.

O tome je progovorila Irene Gregorović-Filipčić iz Ljevice Hrvatske, koja je potpisala inicijativu HDZ-a, a s govornice se obratila riječima dame i gospodo, drugarice i drugovi.

– Rijeka i PGŽ jedina su utočišta jednoumlja, a u Gradskoj upravi se svi boje gubitka radnog mjesta. I mene je, kao tajnicu u Dječjem vrtiću, strah otkaza, kazala je, a Obersnel joj je odgovorio da će, ako tako misli, morati promijeniti građane koji ga podržavaju.

Inicijativa za smjenu nakraju je nazvana igrokazom u Sanaderovoj režiji, koji je Hrvatsku pretvorio u cirkus, te najvećim pucnjem u prazno u vijećnici. (večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here