Home Mozaik Ova žena je jedina titu rekla NE: Spustila ga rečenicom koja se...

Ova žena je jedina titu rekla NE: Spustila ga rečenicom koja se i danas izgovara, bio je ponižen (FOTO)

116
0

Josipa Broza Tita u Jugoslaviji su se bojali i plašili, izazivajući veliki autoritet i poštovanje. Uvijek je bio okružen lijepim i atraktivnim ženama, a bio je i veliki zavodnik, kojeg ništa nije moglo spriječiti da osvoji bilo koju ženu, pa makar ona bila i udana.

Ipak, pojavila se jedna koja mu je rekla “ne” i koju je molio, a zove se Herta Haas.

Herta Has rođena je u Mariboru 1914. godine. Rano se uključila u revolucionarni radnički pokret, kao studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Godinama kasnije sjetila se da baš i nije imala pravog izbora, piše Istorijski zabavnik.

“Zašto sam riskirao? Komunisti su bili jedina snaga koja se borila protiv fašista. Živio sam na granici s Austrijom i dobro sam razumio što je pravi nacionalsocijalizam. Znao sam da je glavni cilj fašista uništenje Slaveni. U Austriji sam vidio Hitlerove pristaše, njihova lica. Bili su to ljudi mračne prošlosti. Učlanio sam se u Komunističku partiju”, rekao je prijatelj Hass.

Bila je članica SKOJ-a od 1934. godine, a od 1936. godine Komunističke partije Jugoslavije. Josipa Broza Herta upoznala je 1937. u Parizu, gradu koji je bio regrutno središte španjolskih dobrovoljaca i stanica na putu za Moskvu, prijestolnicu Kominterne.

Međutim, isprva se među njima ništa nije dogodilo. Trebale su još dvije godine da ljubav procvjeta.

Tito ju je ostavio usred rata samu i “do zuba trudnu”

Vraćajući se iz Moskve u osvit Drugog svjetskog rata 1939. godine, Tito se zaustavio u Istanbulu gdje ga je čekala lažna putovnica s kojom je namjeravao ući u Jugoslaviju. Ponovno ga je dovela Herta Haas.

Ljubav je ovoga puta planula punom žestinom i par se zajedno vratio u Jugoslaviju i nastanio u Zagrebu. Živjeli su u iznajmljenoj kući pod lažnim imenima Marija Šarić i inženjer Slavko Babić.

Njihova izvanbračna zajednica trajala je samo do 1941. godine i početka Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. U svibnju je Tito po zadatku otputovao u Beograd, gdje je upoznao svoju novu ljubav – partijsku kurirkicu Davorjanku Paunović Zdenku.

Herta Haas ostala je u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana nakon Titova odlaska rodila je sina Mišu. Vladimir Velebit, također partijski dužnosnik, sakrio je majku i bebu od ustaša u svom momačkom ateljeu.

Neposredno prije odlaska njega i književnika Miroslava Krleže u partizane, Hertu su uhitile ustaše, partijska organizacija uspjela je smjestiti bebu u obitelj Volksdeutsche Mahnufrit, a Miša je preživio.

Godine 1943., nakon pregovora između partizana i nacista, Herta Haas je razmijenjena za grupu njemačkih stručnjaka zarobljenih u Bosni. Nakon razmjene kraće vrijeme boravila je u Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije.

Tito i Herta ponovno su se sreli 1943. u Jajcu, gdje je s Ivom Lolom Ribarom došla na drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

Svi u Titovom okruženju znali su da on ima novu “ženu partizanku” – Davorjanku Paunović, koja je također bila u Jajcu. Herta i Davorjanka sastale su se u kući određenoj za stanovanje druga Tite.

“Draga moja, u ovoj kući nema mjesta za dvije žene” – rekao je mlađi partizan.

Ovo nije bio posljednji put da je javnost čula za Herthu Haas. Dugo se po Jugoslaviji pričalo da je nakon Davorjankine smrti 1946. maršal pisao Herti i molio je da se vrati. Titovo pismo imalo je 16 stranica. Herta je odgovorila u dvije rečenice.

“Draga moja, Herta Haas trpi poniženje od muškarca samo jednom. Ja ne padam na koljena dva puta pred istim muškarcem”, napisala je.

Njezin odnos s Titom, kao i definitivni razlaz, opisao je povjesničar Jože Pirjevec u svojoj knjizi “Tito i prijatelji”.

Zbog svoje drskosti patila je i Herta. Pričalo se da su joj se stranački kolege miješali u privatni život, kočili političku karijeru, organizirali nadzor i stalno prisluškivali.

Previous articleBrutalno priopćenje Boysa: ‘Pokazat ćemo štetočinama kako stvari stoje’
Next articleSudac opsovao Mourinha pa mu se narugao: ‘Svi te ismijavaju, idi kući’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here