Home Vijesti Polovica Hrvata misli da vlade stvaraju viruse kako bi kontrolirale naše slobode

Polovica Hrvata misli da vlade stvaraju viruse kako bi kontrolirale naše slobode

448
0
Screenshot: RTL

Gotovo pola Hrvata misli da antibiotici ubijaju i viruse, a točno pola ih smatra da se virusi stvaraju u vladinim laboratorijima kako bi kontrolirali naše slobode.

Proizlazi to iz rezultata istraživanja Eurobarometra koji su objavljeni prošlog mjeseca, pri čemu je samo istraživanje provedeno metodom intervjua licem u lice u periodu od travnja do svibnja 2021.

Istraživači su htjeli utvrditi stavove građana članica Europske unije prema znanosti i tehnologiji.

Ispitanicima su postavljali niz pitanja o stavovima prema raznim poljima znanosti i tehnologije, ali su htjeli utvrditi i sklonost teorijama zavjera.

Pola Hrvata misli da se virusi proizvode u laboratorijima kako bi se kontrolirale naše slobode
Tako je, primjerice, istraživanjem utvrđeno da 50% ispitanika u Hrvatskoj smatra da se virusi proizvode u vladinim laboratorijima kako bi se kontrolirale naše slobode. Samo 28% ispitanika u Hrvatskoj smatra da to nije istina, a 22% je odgovorilo da ne zna. U cijeloj Europskoj uniji samo tri zemlje stoje gore od Hrvatske na tom pitanju, odnosno više od pola građana smatra da je to istina – Rumunjska (53%), Cipar (52%) i Bugarska (52%).

Istraživanje je pokazalo i zabrinjavajuću količinu neznanja velikog dijela hrvatskih građana o antibioticima. Naime, čak 47% ispitanika u Hrvatskoj smatra da je tvrdnja da antibiotici, uz bakterije, ubijaju i viruse – istinita. 46% ih smatra da ta tvrdnja nije istinita, a 7% ih ne zna. I po tom pitanju smo među gorim članicama EU, pa tako u samo četiri zemlje EU više ispitanika nego u Hrvatskoj smatra da je ta tvrdnja istinita – Cipar (71%), Grčka (68%), Bugarska (65%) i Rumunjska (63%).

Ispitanike su pitali i što misle o tvrdnji da lijek za rak postoji, ali se skriva od javnosti zbog komercijalnih interesa. Hrvatska je po odgovorima na to pitanje osma najgora u EU, pa tako 38% ispitanika u našoj zemlji kaže da se radi o istinitoj tvrdnji, njih 35% da se radi o lažnoj tvrdnji, a 27% ih ne zna. U odgovorima na to pitanje od nas su gori Cipar, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Slovenija i Poljska. U tim zemljama još više ljudi kaže da se radi o istinitoj tvrdnji.

Istraživanje Eurobarometra … by Index.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here