Home Vijesti Posada Buccaneera optužena za ilegalne aktivnosti

Posada Buccaneera optužena za ilegalne aktivnosti

826
0

Vlasti samoproglašene somalske autonomne regije Puntland optužili su u nedjelju posadu talijanskog tegljača Buccaneera, na kojem se nalazi i jedan hrvatski član posade, za ilegalne aktivnosti u njihovim vodama.

– Potvrđeno nam je da posada talijanskog tegljača na brodu ima dva kontejnera s otrovnim otpadom koji su namjeravali baciti u naše vode. Mi samo želimo zadovoljiti pravdu i ne tražimo nikakvu otkupninu za njihovo oslobađanje, rekao je lokalni vlastodržac Sanag Mohamed Said Nur.

Talijanski tegljač Buccaneer sa 16 članova posade, među kojima su jedan Hrvat, desetorica Talijana i petorica Rumunja, otet je u Adenskom zaljevu 11. travnja. Od tada se nalazi na sidru u luci Laskuraj u Putlandu, jednoj od somalskih regija koja nije pod kontrolom središnje vlasti u Mogadišuu.

Somalska je vlada ranije izvijestila da su u tijeku pregovori za oslobađanje posade talijanskog tegljača »Buccaneera«. Oteti hrvatski pomorac je 25-godišnji Riječanin, koji na brodu radi kao električar, a na brod se ukrcao u Veneciji. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija od početka krize je u stalnoj vezi s talijanskim ministarstvom vanjskih poslova koje nastoji osloboditi posadu i brod.

Mohamed Said Nur je dva egipatska ribarska broda, koja su oteta u isto vrijeme kada i »Buccaneer«, također optužio za ilegalne aktivnosti, odnosno nezakoniti ribolov.

– I njih treba izvesti pred sud, rekao je.

U međuvremenu nisu pristigle nikakve nove informacije o belgijskom brodu »Pompei« s četiri hrvatska člana posade koji je otet u subotu 600 kilometara od somalske obale. Hrvatsko veleposlanstvo u Belgiji u kontaktu je s vlasnicima broda, grupacijom Jan de Nul, i prati situaciju, javljeno je iz MVPEI-a u subotu. (Hina/AFP)

Previous articleČagalj: Vugrinec je najveća prijetnja
Next article1.HNL: Rijeka – Zagreb 2:0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here