Home Mozaik Povijest auto guma: doznajte zanimljive činjenice o njihovom razvoju

Povijest auto guma: doznajte zanimljive činjenice o njihovom razvoju

115
0

Povijest auto guma puna je zanimljivosti koje će iznenaditi čak i velike zaljubljenike u automobile.

Saznajte kako je jedan veterinar revolucionizirao razvoj auto guma, zašto su auto gume crne boje, kada smo počeli koristiti prve zimske auto gume, koja je iduća velika revolucija u industriji auto guma i još mnoštvo interesantnih i neobičnih o auto gumama.

Od kamena do kaučuka

O izumu kotača znamo veoma malo, a vjeruje se kako se prvi puta pojavio u Mezopotamiji oko 4 tisuće godina prije Krista. Prvi kotači bili su kameni, ali nisu korišteni u prijevozu već kao dio lončarskog kola.

Prvi kotači na kolima bili su drveni. Kasnije ih se obrubljuje metalnim trakama kako bi se povećala izdržljivost kotača, a potom se pojavljuju i kotači sa žbicama koji su učinkovitije dijelili težinu po kotaču, a također ih je bilo puno lakše popraviti.

Iako je vožnja na takvim kotačima bila je jako neudobna i često je dolazilo do kvarova, trebalo je dugo da potraga za učinkovitijim rješenjem urodi plodom.

Stvari su krenule na bolje tek sredinom 19. stoljeća kada je Charles Goodyear osmislio proces vulkanizacije gume. Kaučuk, tj. prirodna guma, dolazi u obliku ljepljive smjese koja je jako osjetljiva na temperaturne promjene. 

Goodyear ju je vulkanizacijom uspješno pretvorio u čvrst i izdržljiv materijal koji zadržava svoj oblik, što je čini odličnim za korištenje na kotačima kola, bicikala, a uskoro i automobila.

Kako je nastala guma punjena zrakom

Vožnja na prvim gumama bila je velik napredak u usporedbi s kotačima koji su se koristili tek koje desetljeće prije, ali vožnja je i dalje bila daleko od udobne. To se promijenilo 1888. kada je John Boyd Dunlop osmislio prvu pneumatsku gumu.

Po struci veterinar, Dunlop je tražio način kako da svojem sinu vožnju na biciklu učini udobnijom te je osmislio gumu punjenu zrakom koja upija udarce drastično bolje od pune gume. Nakon što je prvih nekoliko godina korištena na biciklima, André i Édouard Michelin 1895. su montirati pneumatsku gumu na kotače automobila koji je prvi puta predstavljen deset godina ranije.

Édouard Michelin također je osmislio odvojivu pneumatsku gumu kako bi se u slučaju puknuća mogla zamijeniti samo guma, umjesto čitavog kotača.

Zašto je guma crna?

Pošto je prirodna guma bijele boje, takve su bile i prve gume na automobilima – sve dok B.F. Goodrich, osnivač prve tvornice guma u sjevernoj Americi, nije otkrio kako guma postane izdržljivija, čvršća i sigurnija za vožnju kada joj dodamo ugljenu čađu. Upravo tijekom tog procesa guma poprima prepoznatljivu crnu boju.

Gume su danas također nezamislive bez utora i brazdi na gaznom sloju gume. Prve takve gume predstavljene su početkom 20. stoljeća, a utori su dodani kako bi gume učinkovitije prianjale uz cestu i smanjile problem proklizavanja vozila pri većim brzinama.

Revolucija u obliku sintetičke gume

Dvadesete su doživjele nagli skok u popularnosti automobila. Međutim, prirodna guma od koje su se izrađivale auto gume bila je teško dobavljiva i skupa zbog čega se pojavila potreba za lakše dostupnim materijalom.

Revoluciju je 1931. godine pokrenula kompanija DuPoint proizvevši prve auto gume od sintetičke gume. To je povećalo dostupnost i kvalitetu gume te otvorilo vrata masovnoj proizvodnji.

Tridesete su važne i po tome što su u Finskoj osmišljene prve zimske gume. Gume su dobile potpuno novi uzorak gaznog sloja, s dubokim poprečnim utorima koji su omogućili izvrsno prianjanje uz snježne površine.

Nakon nekoliko desetljeća usavršavanja svi popularni proizvođači auto guma imali su svoju verziju zimskih guma, a u mnogim državama vozači montiraju obavezne zimske gume na sva vozila u zimskim mjesecima.

Napredak u izdržljivosti i sigurnosti

Idući veliki iskorak u unapređenju auto guma napravio je Michelin sredinom stoljeća predstavivši prvu radijalnu gumu. Tzv. “radijalke” imaju unutarnju strukturu od čelične tkanine složene pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na smjer vožnje, zahvaljujući čemu imaju duži vijek trajanja i kraći zaustavni put, manje utječu na potrošnju goriva te vožnju čine udobnijom.

Iako su odmah prihvaćene diljem Europe i Azije, bila su potrebna još dva desetljeća da postanu standard na vozilima u Americi.

U osamdesetima su svjetlo dana ugledale gume s niskim otporom kotrljanja. Riječ je o tzv. run flat gumama koje dopuštaju vožnju čak i kada su probušene, i to brzinom od 80 km/h do prijeđenih 80 km. One se koriste i danas, no nisu doživjele veliku popularnost zbog visoke cijene.

Budućnost auto guma

Izvor fotografije: Pixabay

Dunlop, Michelin, BF Goodrich, Goodyear i ostala imena koja su obilježila povijest auto gume danas su među vodećima u industriji auto guma, najviše jer nikada nisu prestali ulagati u razvoj i unapređenje guma. Zbog toga suvremene auto gume odlikuju dugotrajnost i izdržljivost, odlična izvedba kočenja, lako upravljanje, povećana sigurnost…

Moderna industrija auto guma nastoji smanjiti količinu odbačenih guma te koristiti obnovljive materijale u proizvodnji. Očekuje se kako će idući veliki korak biti auto gume bez zraka koje su, naravno, puno naprednije od guma bez zraka s početka ove priče.

Održivost kao glavni cilj industrije

Moderne gume bez zraka imaju duži životni vijek te obećavaju udobniju vožnju, uz prednost što vozači nikada ne moraju brinuti o praznoj gumi. Prva takva auto guma trebala bi krenuti u širu upotrebu već 2024., i to iz Michelinove radionice.

Inovacijama se bave i drugi proizvođači. Primjerice, Goodyear je predstavio koncept auto guma koje proizvode električnu energiju za pokretanje električnih automobila. Pritom gazni sloj tijekom vožnje nakupljenu toplinu pretvara u električnu energiju.

Jedno je sigurno – auto guma na kakvu smo navikli definitivno se mijenja, a glavni cilj industrije danas je proizvesti izdržljivu auto gumu od materijala koji se može obnoviti ili ponovno upotrijebiti.

Autor

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Previous articleVIDEO: Izgradili su neboder nasuprot zatvora, pazite što izbije kada se golišave djevojke ukažu na bazenu
Next articleNavijač ponudio nagradu napadaču nakon pobjede: ‘Navrati i gledaj mi ženu dok se se*sa!’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here