Home Vijesti Restoran Sorriso ostao dužan Rijeka sportu milijun kuna!

Restoran Sorriso ostao dužan Rijeka sportu milijun kuna!

2363
1

Restoran Sorriso krajem kolovoza zatvorio je svoja vrata. Radi se o jednom od poznatijih restorana  koji se nalazi na popularnoj plaži Ploče ispod bazena Kantrida.

Vijest o zatvaranju restorana, otkrio je sam vlasnik isticanjem obavijesti na kojoj se navode glavni razlozi zbog kojih više nisu u mogućnosti nastaviti s poslovanjem. Uglavnom se radilo o velikim troškovima koji se odnose na zakupninu, a koja je iznosila čak 60 tisuća kuna uz još brojne druge troškove.

S obzirom da prostorom u kojem je u zakupu restoran Sorriso upravlja tvrtka Rijeka sport, obratili smo im se upitom postoji li dug prema njima nakon zatvaranja restorana:

Po osnovi dospjelih računa za zakupninu, te troškove utroška struje i vode Sorriso d.o.o. duguje Rijeka sportu d.o.o. na dan 03.09.2018. godine iznos od ukupno 964.065,60 kn. Za izdane, a do danas neplaćene račune u navedenom iznosu Rijeka sport d.o.o. je uredno platio PDV-e Republici Hrvatskoj. Dugovanje je nastalo uzastopnim neplaćanjem zakupnina ali i utrošene struje i vode odgovorili su nam iz Rijeka sporta iz čega proizlazi ta je tvrtka koja je unajmila restoran isti koristila preko godinu dana besplatno!

Radi naplate novčanih potraživanja pokrenut je Ovršni postupak pred Općinskim sudom u Rijeci, a taj je postupak dovršen donošenjem rješenja o ovrsi 03.07.2018. godine. Rješenje o ovrsi sud je proslijedio FINI, ali na računu Sorrisa d.o.o. nema novaca za namirenje, pa je potraživanje Rijeka sporta d.o.o. stavljeno na čekanje.
Rijeka sport d.o.o. je Sorrisu d.o.o. otkazao ugovor o zakupu radi neplaćanja zakupnine i ostalih troškova, te je po proteku roka za predaju u posjed otkazanog poslovnog prostora pokrenuta ovrha radi predaje i ispražnjenja poslovnog prostora koja je okončana donošenjem rješenja od 03.07.2018. godine, i sada se čeka da sudski ovršitelj provede to rješenje i predmetni poslovni prostor isprazni od Sorrisa i njegovih stvari i preda u posjed Rijeka sportu d.o.o.
SORRISO d.o.o je koncem prosinca 2015. godine promijenio naziv tvrtke OKTAR d.o.o. u SORRISO d.o.o., te osobu dotadašnjeg osnivača iz Ratko Zoltan u Boris Štefan koji postaje osnivač. U pravnom smislu radi se o istoj pravnoj osobi s istim OIB-om
, ističu u Rijeka sportu.

Postavili smo i podpitanje je li Rijeka sport koristio instrumente osiguranja poput bjanco zadužnica kako bi zaštitio svoje interese u slučaju neurednog plaćanja najamnine, a kakva je praksa u slučaju drugih poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke:

Rijeka sport d.o.o. ima izdanu bjanko zadužnice u ukupnom iznosu od 200.000,00 kn koju mu je izdao Oktar d.o.o. kao osiguranje naplate zakupnine i ostalih troškova zakupa. Međutim, koncem 2015. godine Oktar d.o.o. mijenja naziv u Sorriso d.o.o.. Na naše traženje Sorrisso d.o.o. nikada nije dostavio bjanko zadužnicu na svoje ime, pa je kao sredstvo naplate provedena ovrha koja je i rezultirala donošenjem rješenja o ovrsi, te blokiranjem račina Sorrisa d.o.o. od strane FINA-e, jer su sredstva na računu nedovoljna za isplatu ovršene tražbine, već je zaplijenjen iznos od 46.298,18 kuna. Time je u odnosu na cjelokupno potraživanje ostvaren isti učinak kao da je „na naplatu puštena“ bjanko zadužnica ili neko drugo sredstvo osiguranja naplate, s time da je naplata potraživanja moguća isključivo ukoliko na računu dužnika ima raspoloživih novčanih sredstava, odgovaraju iz Rijeka sporta bez objašnjenja na koji način nešto više od 46.000 kuna može nadoknaditi 200.000 kuna. Također, nema objašnjenja zašto nitko nije reagirao na činjenicu da tri (3) godine nije dostavljena nova zadužnica.

Sorriso posljednju godinu imao besplatan najam!

Ukoliko su tvrdnje Rijeka sporta točni, porezni obveznici su na ovaj način oštećeni za gotovo milijun kuna, a restoran Sorisso je posljednju godinu poslovanja imao najam ‘gratis’! Doduše, moguće je da će skor po Grad Rijeku biti još i gori jer iz Sorrisa najavljuju i sudske tužbe!

Iz Rijeka sporta doduše priznaju da su odnosi sa Sorrisom tijekom proteklih gotovo 10 godina bili složeni i zahtjevni:

Od početka poslovnog odnosa sa zakupnikom OKTAR (01.01.2009.) godine prisutan je neprekidan problem zbog neurednog plaćanja zakupnine i troškova struje i vode. RIJEKA SPORT je pokretao četiri ovršna postupka radi naplate i tri ovršna postupka radi deložacije nakon otkaza ugovora. Zaključene su tri vansudske nagodbe kojim je održano postojanje zakupa nakon plaćanja dugovanog iznosa. OKTAR je bez odobrenja zakupodavca i bez ikakvog odobrenja izvršio građevinski zahvat (zatvaranje terase) kojim je bitno izmijenio izgled i funkciju poslovnog prostora, a koristeći nepostupanje nadležne inspekcije takvo stanje prostora zadržava i danas unatoč protivljenju zakupodavca. Svake sezone neovlaštenim postavljanjem ugostiteljskih stolova na podest stepeništa koje vodi od sunčališta vanjskog bazena do šetnice uz more, uzurpira taj prostor koji je namijenjen javnoj komunikaciji, te time, ne obazirući se na zahtjeve zakupodavca, otežava uporabu tog javnog komunikacijskog pravca. Rijeka sport je kao zakupodavac uvažio sve objektivne zahtjeve za umanjenjem zakupnine u razdobljima izvođenja radova izgradnje Bazena Kantrida te zakupca oslobodio plaćanja zakupnine u razdobljima kada zbog sanacije krova objekta nije mogao raditi, te poduzeo optimalne građevinske zahvate kako bi otklonio prodor oborinskih voda u poslovni prostor kojeg koristi OKTAR. Odnosi tijekom proteklih gotovo 10 godina bili složeni i zahtjevni, a kulminirali su nakon što je Sorriso d.o.o. preuzela druga osoba i dug je narastao do gotovo 1 milijun kuna i jedini zakoniti način naplate zakupnina i ostalih troškova je Ovršni postupak proveden preko Općinskog suda u Rijeci, te ovrhe radi predaje i ispražnjenja poslovnog prostora. U ovom trenutku Sorriso d.o.o. je samoinicijativno zatvorio restoran ali nije izašao iz prostora i predao ga Rijeka sportu d.o.o.. Ugovor o zakupu i da nije otkazan istekao bi 31.12.2018. godine.

Za komentar tražili smo i vlasnika Sorrisa iz kojeg nam je stigao kratak odgovor:

Prije svega ne mislimo niti u jednom trenutku izlaziti sa bilo kavim komentarima (a imali smo do sada bezbroj poziva svih medija), jer svaka strana ima svoju priču. Jedina mjerodavna institucija koja će donijeti pravorijek tko je manje ili više kriv je nadležni sud.

1 COMMENT

  1. pa ako je on davao lovu šta je Ježić radio tada..tu mi nešto smrdi ali ajde ne poznam čovjeka pa nemogu ništa reć međutimi KOLJANIN čovječe pa to je jedan od najgorih muljatora na našem području i to dobro znam njemu je stalo samo do krađe i preprodaje !!!!!! Pa on je najveći krivac što su sjebali Scoriu a zajabavali su svim silama i pokojnog Romića. Kakvo je to kratkotrajno pamćenje ???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here