Home Vijesti Sindikat pisao Obersnelu: Prevarili ste radnike Autotroleja!

Sindikat pisao Obersnelu: Prevarili ste radnike Autotroleja!

4396
0
obersnel
Sindikalisti optužuju gradonačelnika

Otvorenim pismom gradonačelniku Obersnelu obratio se danas Radovan Tadej u ime Samostalnog sindikata u komunlanim i srodnim djelatnostima. Tadej u pismu upozorava na diskriminaciju radnika Autotroleja tri mjeseca od reorganizacije, odnosno transformacije novoosnovanih društava te umanjenje prava radnika unatoč gradonačelnikovom ubećanju da se to neće dogoditi.

Tadej tvrdi da je Obersnel u svojim dosadašnjim očitovanjima na njihova upozorenja ‘slijepo’ vjerovao jednoj osobi, odnosno direktoru svih triju društava Željku Smojveru.

Vozači javnog gradskog i prigradskog prijevoza pokrenuli su i peticiju kojom traže smanjivanje tjednog radnog vremena sa 48 na 40 sati jer je takvo radno vrijeme i u svim većim gradovima u RH (primjerice, Zagreb, Osijek, Split, Pula). U otvorenom pismu se ističe kako se radi o svojevrsnoj diskriminaciji jedne grupe radnika, a takav odnos izričito zabranjuje Zakon o radu. ‘Upravo zbog nebrige poslodavca prema vozačima i njihovim uvjetima rada, vozadi masovno odlaze iz društva, novi ne dolaze jer ne žele raditi pod takvima uvjetima, pa se stoga zapošljavaju umirovljenici sa upitnom radnom sposobnošću.

Tadej tvrdi i kako su pravilnikom o radu u RIJEKA PLUSU i POSLOVNIM SUSTAVIMA u značajnoj mjeri umanjena prava radnika koji su prešli iz TD RIJEKA PROMETA i KD AUTOTROLEJA, a nakon toga su i u KD AUTOTROLEJU umanjena ona prava koja su bila nešto povoljnija u odnosu na prava radnika u novonastalim tvrtkama te zbog toga optužuje gradonačelnika koji za vrijeme procesa transformacije svjesno ili u neznanju nije govorio istinu.

Otvorenim pismom se upozorava i na slučaj kada je zbog odluke direktore Rijeka prometa d.d. trojici radnika koji nisu htjeli potpisati prelazak u novoosnovana društva Grad Rijeka došao u obvezu isplate oko pola milijuna kuna na ime otpremnine na što su sindikalisti prethodno upozoravali.

Uz otvoreno pismo, priloženo je i anonimno pismo djelatnika Autotroleja u kojem on upozorava na brojne nepravilnosti i kršenje zakona u odnosu poslodavca i radnika. Anonimni djelatnik upozorava i na moguće posljedice zbog činjenice da postojeće vozače masovno zamjenjuju umirovljenici koji voze stare rasklimane autobuse. Također, ističe i promašenu investiciju u klimatizaciju autobusa koja nije dala nikakve učinke te nisku operativnost autobusa na plin koje je zbog nečijeg propusta potrebno puniti svakih 100 kilometara!

Previous articleIDS na parlamentarne izbore izlazi samostalo, pridružuje mu se PGS
Next articleObersnel odbio Milanovića, odrekao se Josipovića, o Liniću u rukavicama…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here