Home Vijesti Slovenija objavila važnu obavijest o kontrolama na hrvatsko-slovenskoj granici

Slovenija objavila važnu obavijest o kontrolama na hrvatsko-slovenskoj granici

298
0
pexels helen1 9025265

Slovenska Vlada donijela je odluku o pojačanim kontrolama na na hrvatsko-slovenskoj granici temeljem članka 25. Schengenskog zakonika, objavio je ministar unutarnjih poslova Slovenije, Boštjan Poklukar. Ova odluka neće negativno utjecati na putnike, stanovnike, okoliš i gospodarstvo, naglasio je ministar.

Razlozi za pojačane kontrole na hrvatsko-slovenskoj granici

Poklukar je istaknuo da je pogoršanje sigurnosne situacije u svijetu glavni razlog za ovu odluku. “Nedavno su se pojavile prijetnje koje ozbiljno utječu na sigurnost”, rekao je, dodavši da te prijetnje dolaze iz rata na Bliskom istoku, posebno između Izraela i Irana. Situacija se nije poboljšala, što opravdava nastavak kontrola.

Utjecaj ruske agresije na Ukrajinu

Osim Bliskog istoka, ruska agresija na Ukrajinu donijela je nove sigurnosne rizike. “Slovenija je više puta bila meta kibernetičkih napada”, upozorio je Poklukar, dodajući da su sigurnosne službe uhitile nekoliko osoba iz trećih zemalja koje mogu predstavljati sigurnosni rizik. “Posebno smo oprezni na bivšim prijelazima i strogo kontroliramo ulazak ilegalnih stranaca.”

Borba protiv terorizma i veliki sportski događaji

Borba protiv terorizma ključna je za sigurnost Slovenije i cijelog schengenskog prostora, osobito zbog predstojećih velikih sportskih događaja, poput nogometnih prvenstava i Olimpijskih igara. “Zbog oba događaja postoji visoka procjena rizika”, istaknuo je Poklukar.

Suradnja s Hrvatskom i Italijom

Kako bi se povećala sigurnost i smanjile kontrole na unutarnjim granicama, Slovenija surađuje s Hrvatskom i Italijom na uspostavi zajedničkih patrola. “Hrvatska još nije spremna za ovu akciju granične policije, dok je Slovenija u pripravnosti od ožujka”, rekao je Poklukar. “Rado ćemo pomoći na vanjskoj schengenskoj granici, ako bude potrebno.” Zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećane opasnosti od terorizma, Slovenija je 21. listopada prošle godine uvela nadzor na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Italija je, iz istih razloga, uvela kontrole na granici sa Slovenijom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here