Home Vijesti Snažnija uloga regionalnih stranaka i regija ključ uspjeha projekta EU

Snažnija uloga regionalnih stranaka i regija ključ uspjeha projekta EU

3342
0

press-ids-1-vii-ilc-29-10-2016-2
Predsjednik IDS-a Boris Miletić
Snažnija uloga regionalnih stranaka i jakih europskih regija ključ je uspjeha projekta ujedinjene Europe. Takva ujedinjena Europa jedina je budućnost svih nas koji dišemo europskim plućima”, izjavio je danas u Rovinju predsjednik IDS-a Boris Miletić na VII. Međunarodnoj konferenciji liberala (ILC) u organizaciji IDS-a.

Tema ovogodišnjeg ILC-a bila je „budućnost Europske unije i proširenje na jugoistok Europe”, a na konferenciji su sudjelovali brojni predstavnici liberalnih i regionalnih političkih stranaka jugoistočne Europe i EU-a.

Ocijenivši da je za IDS ova konferencija najvažniji međunarodni događaj godine, Miletić je istaknuo kako IDS predstavlja most između liberala Europske unije i jugoistočne Europe.

– Unatoč brojnim izazovima koji su obilježili proteklu godinu, poput migracijske krize koja je potresla čitav svijet i izlaska Velike Britanije iz EU, Europska unija treba sačuvati svoju stabilnost i pokazati da zajedništvom može prevladati i najteže prepreke”, naglasio je Miletić dodajući da europsko zajedništvo nema alternative.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak
Miletić je naglasio da se u IDS-u, kao i u čitavoj Istri, njeguje otvorenost, dijalog i suradnja. – Svjesni smo da s ostatkom Europe dijelimo brojne izazove s kojima se danas suočavamo u Istri i Hrvatskoj, poput potrebe za oporavkom i jačanjem europskog gospodarstva i izlaska iz gospodarske krize. Smatram da se rješenje mora pronalaziti upravo na europskoj razini, a mi u IDS-u ćemo nastaviti djelovati na europskoj razini.”

– Trebamo ne samo više Europe već i bolju Europu, jer su današnji problemi društva u sve većoj mjeri zajednički i moraju se zajedno i rješavati, naveo je Miletić istaknuvši zadovoljstvo činjenicom da je IDS danas u Rovinju potaknuo raspravu o važnim političkim pitanjima u europskom kontekstu, poput procesa produbljenja i proširenja Europske unije u aktualnim izazovnim uvjetima.

Sudjelujući na okruglom stolu pod nazivom „Istra u EU – uspjesi, iskustva i lekcije nakon ulaska Hrvatske u EU“, potpredsjednik IDS-a Valter Flego je istaknuo da su iskustva Istarske županije u EU izuzetno pozitivna.

– Mi nećemo odustati od europskog puta bez obzira na izazove. Želimo biti još uspješniji i još bliže Europi, a Europu približiti građanima, obrtnicima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima te svima koji od Europe žele konkretne odgovore na svoja dnevna životna pitanja.

U panel diskusiji o jačanju europskih vrijednosti u zemljama jugoistočne Europe, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao je da „EU je najhumaniji projekt u povijesti čovječanstva. Humanost, mir, ravnopravnost, sloboda i demokracija opisuju modernu Europu, a mi želimo više Europe!“

14708152_10154360737353961_8091954710938296001_n
Dopredsjednica Liste za Rijeku Tamara Moranjak
Dopredsjednica Liste za Rijeku Tamara Moranjak istaknula je kako se Lista za Rijeku i IDS našli u ideji približavanja odluka građana i samostalnom odlučivanju o raspoređivanju sredstava.
– Ono što želimo da regija bude u odnosu na državu treba biti i u odnosu prema EU koja je jedinstvena zbog velikog broja jezika i kultura na malom prostoru. Zbog toga je upravo pred regionalistima borba za nadstandarde u zaštiti manjinskih prava u odnosu na nacionalna zakonodavstva.

Uz brojne predstavnike IDS-a, prisutnima su se obratili i predsjednik LSV-a Nenad Čanak, predsjednik Liberalne partije Crne Gore Andrija Popović, predsjednik LDS-a Amir Husarić, tajnik nizozemske stranke liberala VVD-a Alexander Kolks, potpredsjednik mađarske liberalne organizacije HES Andras Schweitzer, predstavnik LDP-a Makedonije Antonio Dimov te predstavnica Novum Instituta iz Slovenije Felicita Medved. Na konferenciji su također sudjelovali predstavnici Primorsko-goranskog saveza te predstavnica National Democratic Institute Maja Brenjo.

Konferenciju je organizirao Istarski demokratski sabor, u suradnji sa ALDE Strankom, Zakladom Friedrich Naumann, nizozemskim liberalima (VVD) i Mrežom liberalnih stranaka jugoistočne Europe (LIBSEEN).

Previous articleSubversive art festival u RI HUB-u: NA RUBU očekivano na rubu incidenta (FOTO)
Next articleI juniori Rijeke bolji od Dinama!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here