Home Vijesti Sudjelovanje Teatra Rubikon na svjetskoj znanstvenoj konferenciji

Sudjelovanje Teatra Rubikon na svjetskoj znanstvenoj konferenciji

1331
0

Teatar Rubikon je od 18. do 22. kolovoza 2008. sudjelovao na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji GIREP 2008 (International Research Group on Physics Teaching) i MPTL Workshop (Multimedia in Physics Teaching and Learning), koja se održala u Nicosiji na Cipru.

GIREP  je osnovan 1966., a njegove su konferencije postale glavni međunarodni događaj na polju edukacijske fizike. Konferencija se održava svake dvije godine i okuplja znanstvenike iz cijeloga svijeta.

Od svojih samih početaka (1994.) jedinstvenost kazališnoga stvaranja u predstavama Teatra Rubikon očituje se u spajanju kazališta sa znanošću, najviše s načelima suvremenih fizikalnih teorija. Po prvi puta Rubikon je imao priliku predstaviti svoj rad i djelovanje znanstvenom krugu, te informirati znanstvenike – fizičare iz cijeloga svijeta, koji se bave edukacijskom fizikom, ali i raznim drugim poljima fizike o svojem interdisciplinarnom stvaranju i svojim produkcijama.

U sklopu Konferencije Rubikon je prvo prezentirao edukacijski aspekt svojega rada kroz organiziranu radionicu. Interes je bio puno veći od očekivanoga te predviđeni prostor jednostavno nije bio dovoljan da primi sve zainteresirane. Radionici je tako prisustvovalo šezdesetak fizičara, sudionika Konferencije. Umjetnički voditelj Teatra Rubikon Zvonimir Peranić, i sam fizičar, ali i strastveni kazališni djelatnik i redatelj, vodio je radionicu te je predstavio nekoliko osnovnih segmenata svojega rada kroz posebno razvijene vježbe, improvizacije i probe (koje kroz svoj redateljski i pedagoški rad razvija već preko 14 godina) s težištem na edukacijskome dijelu; razvijanju kreativnog mišljenja u nastavi fizike, te mogućnosti poučavanja fizičkih sadržaja i koncepata kroz umjetnički, stvaralački kontekst.

Dva dana kasnije, 21. kolovoza, Rubikon je izveo predstavu InterNetWork – drugi fraktal kao krajnji rezultat kazališnoga procesa temeljenoga na fizičkim postavkama nakon koje je slijedio najzanimljiviji, treći dio; rasprava o izravnim aplikacijama fizičkih teorija na samu strukturu kazališnoga djela i njegovoga stvaranja. U ovome dijelu najzanimljivije su bile rasprave o predstavama fraktali i sinergije koje su pobudile i raspravu o filozofskim aspektima znanosti (naročito kod kvantnih fizičara i fizičara koji se bave Teorijom kaosa). Raspravljalo se i o sljedećim razinama Rubikonovih predstava koje će publici biti predstavljene u predstojećim sezonama.

Mnogi sudionici Konferencije složili su se da se radi o jedinstvenom i rijetkom pristupu u znanstvenome radu te su na kraju čestitali Rubikonu i srdačno pozdravili sve njegove članove.

Ovim sudjelovanjem Teatar Rubikon dobio je i posebno priznanje za svoj dugogodišnji rad, a otvorene su nove  mogućnosti primjene ovakvoga rada i stvaranja te mogućnosti suradnje.

 

Gostovanje na Cipru uvelike je pomogla Zaklada Sveučilišta u Rijeci, te Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke simboličkim iznosom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here