Home Vijesti Tko je bio Pino Budicin, narodni heroj na kojeg se Obersnel pozvao...

Tko je bio Pino Budicin, narodni heroj na kojeg se Obersnel pozvao u odgovoru Tremulu i Corvi?

1550
1
Ulazak bataljona Pino Budicin u Pulu 1945.

U odgovoru na reagiranje čelnika Talijanske Unije Tremula i Corve, a povodom postavljanja petokrake na riječki neboder, gradonačelnik Obersnel pozvao se na istarskog partizana talijanske nacionalnosti Pina Budicina koji je posthumno proglašen narodnim herojem. Velikog broj istarskih gradova ima Ulice Pina Budicina, a jednu ulicu ima i u našem gradu.

Budicin je rođen 27. travnja 1911. godine u Rovinju u siromašnoj istrovenetskoj radničkoj obitelji. Otac mu je bio stolar, a majka mu je umrla dok je još bio dijete. Poslije završene osnovne i niže građanske škole završio je brijački zanat. Kod istoga majstora poslije je radio kao pomoćnik.

S osnovama antifašističke borbe upoznao se tijekom 1927. i 1928. godine kada je došao u dodir s pojedinim članovima Komunističke partije Italije. Ubrzo je bio primljen u članstvo KP Italije. Od 1931. do 1933. služio je vojni rok u mornarici u La Speziji. Nakon odsluženja vojnog roka radio je u rodnom mjestu. Kada je došlo do hapšenja nekolicine rovinjskih komunista među njima je bio uhićen i Pino.

Specijalni sud za zaštitu države osudio ga je na sedam godina zatvora. Nakon što je izdržao tri godine robije amnestiran je i u ožujku 1937. godine ponovo se vratio u Rovinj. Po izlasku iz zatvora odmah se povezao s partijskom organizacijom. Raspačavao je antifašističke letke i posebno radio s antifašističkom omladinom. Fašistička policija je zapazila njegov rad pa je ponovo uhapšen krajem 1937. godine. Naredne godine osuđen je u Rimu na 12 godina robije. Iz zatvora je pušten uoči kapitulacije Italije 1943. godine.

Kapitulacija Italije zatekla ga je u Rovinju gdje je počeo raditi na organiziranju antifašističkog pokreta i kod narodnog ustanka u Istri (po kapitulaciji Italije 8. IX. 1943) radi na stvaranju narodne vlasti, osnivač je rovinjskog bataljona i radi na učvršćenju partijske organizacije PCI u Rovinju.

Odbio ZAVNOH i odluku o pripojenju Istre Hrvatskoj, zalagao se za referendum naroda Julijske krajine

Sudjelovao je na sastanku tzv. Oblasnog NO odbora za Istru 13. IX. 1943 gdje odbija potpisati odluku o anektiranju Istre Hrvatskoj zagovarajući poslijeratni referendum na kome bi narod Julijske krajine odlučivao o svom statusu, a na Drugom zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom izabrali su ga za člana ZAVNOH-a što je on odbio jer ga nitko u Istri nije izabrao za svog predstavnika. Osim rada na propagandnim materijalima radi i na pokretanju tiska na talijanskom jeziku u Istri kako bi se njegovi sunarodnjaci upoznali s ciljevima antifašističkog pokreta.

Po dojavi je uhapšen je 7. veljače 1944. godine u blizini Rovinja. Strijeljan je na obali luke Valdibore 8.veljače 1944. godine. Talijanski bataljon koji je formiran u ožujku 1944. godine nosio je njegovo ime.

Upravo ova epizoda najspornija je u Budicinovoj biografiji budući da su se odmah nakon strijeljanja pojavile informacije kako su Budicina u zasjedu namamila grupa partizana kojima je Budicin bio konkurencija. Ovu verziju događaja detaljno je opisao Pinov brat Antonio Budicin u svojoj posthumnoj autobiografiji “Enemico del Popolo – komunistička žrtva komunizma “.

Ukazom predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita od 26. rujna 1973. godine proglašen je narodnim herojem.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here