Home Vijesti Ured pravobraniteljice zabrinut zbog slučaja posvajanja iz Konga

Ured pravobraniteljice zabrinut zbog slučaja posvajanja iz Konga

111
0

Ured pravobraniteljice za djecu objavio je da sa zabrinutošću prati situaciju oko međudržavnog posvojenja djece iz DR-a Kongo i uhićenje hrvatskih državljana u Zambiji te istaknuo kako svako posvojenje djeteta mora biti u njegovom najboljem interesu.

Svako posvojenje djeteta, pa i ono s međunarodnim elementom, mora prije svega biti u najboljem interesu djeteta, uvažavajući njegova temeljna prava, te u cilju sprječavanja nezakonitog odvođenja, prodaje ili trgovine djecom, naglašava Ured.

Pozivajući se na medijske napise i informacije nadležnih tijela, Ured izražava ozbiljnu zabrinutost da međudržavno posvojenje djece iz država koje nisu članice Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem (tzv. Haška konvencija) nije odgovarajuće regulirano te kao takvo predstavlja opasnost za zaštitu djece u takvom procesu.

Ured Helence Pirnat Dragičević navodi kako je nadležnim tijelima preporučio da se žurno izmjenama postojećih propisa, donošenjem smjernica i procedura ili na drugi odgovarajući način stvore uvjeti za zaštitu djece posvojene u državama koje nisu potpisnice Haške konvencije.

Naglašava pritom kako svako međudržavno posvojenje, neovisno o tome provodi li se po odredbama Haške konvencije ili mimo nje, mora biti regulirano i pod nadzorom nadležnih tijela Republike Hrvatske kako bi se dale garancije da je postupak posvojenja proveden zakonito i u najboljem interesu djeteta.

To prije svega uključuje prethodnu provjeru uvjeta posvojitelja koji ne bi smjeli bez prethodne provjere ispunjavaju li uopće uvjete za posvojenje po hrvatskim propisima dobiti mogućnost potvrde posvojenja u postupka priznanja strane sudske ili druge isprave kojom se zasniva posvojenje, ističe Ured.

Smatra da bi postupak priznanja strane sudske presude kojom se zasniva posvojenje trebao biti u nadležnosti sudova obiteljskopravne zaštite koji svojom specijalizacijom trebaju biti jamstvo zaštite najboljeg interesa djeteta te bi trebao uključivati diplomatsku provjeru vjerodostojnosti isprava o posvojenju koje su izdala tijela druge države.

O priznanju strane isprave kojom se zasniva međudržavno posvojenje sud mora biti u obvezi obavijestiti nadležno ministarstvo radi vođenja evidencije o međudržavnom posvojenju te Hrvatski zavod za socijalni rad radi pružanja pomoći i potpore nakon zasnivanja posvojenja te praćenje prilagodbe djeteta, drži Ured pravobraniteljice za djecu.

Previous articleRoko Šimić ima novi klub
Next articleAlbanski skijaški savez o Snježnoj kraljici: Užasna blatna kaljuža, druga vožnja se mogla održati i u Tirani!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here