Home Vijesti Filipović: Bez čekanja na cestama, bez gradilišta i prašine nema razvoja

Filipović: Bez čekanja na cestama, bez gradilišta i prašine nema razvoja

169
0
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke 4
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke 4

Čestitavši svim Riječankama i Riječanima Dan Svetog Vida, gradonačelnik Filipović se na sječanoj sjednici Gradskog vijeća prisjetio najvažnijih događaja i projekata u proteklih godinu dana.
„Samo je jedna rečenica kojom se može započeti govor večeras, a ona glasi: Da, kopa se na svakom kantunu Rijeke, od centra do Srdoča i Trsata. I dobro je da je tako – unatoč svim problemima koje to donosi u svakodnevnom životu. Jer to znači samo jedno: Rijeka je i dalje najveće gradilište u Hrvatskoj. Rijeka to zaslužuje biti s obzirom na svoj potencijal i s obzirom na svoju jedinstvenu poziciju.

I zato: u Rijeku treba nastaviti ulagati kroz javne i privatne projekte.

Znam – svi bismo, kao i ja uostalom, rado imali suvremenu komunalnu infrastrukturu, velike objekte poput bolnice ili knjižnice, ali bez čekanja na cestama, bez gradilišta i prašine. Znam da nije lako živjeti u gradu raskopanom na svakom koraku i svi bismo htjeli da puno toga ide brže. Ali bez tih gradilišta nema i ne može biti 300 novih kilometara vodovoda i odvodnje za čistu i zdravu riječku vodu. Bez gradilišta nema kilometara novog plinovoda, toplovoda, novih toplana, javne rasvjete i novog asfalta.

Drugi najveći europski projekt u Hrvatskoj

U Rijeci se, ponovit ću to i danas, realizira drugi najveći europski projekt u Hrvatskoj, vrijedan preko 230 milijuna eura. Kroz projekt ćemo izgraditi i novi biološki pročišćivač na Delti. Tako će, i za generacije iza nas, riječke plaže i Kvarnerski zaljev ostati čisti, prepoznatljivi po svojoj biološkoj raznolikosti i privlačni tisućama turista iz cijeloga svijeta.

U godini za nama, Gradska knjižnica uselila je u novu zgradu, a zadnje knjige od Filodrammatice do Art kvarta preselile su ruke Riječanki i Riječana u impresivnom ljudskom lancu. Uskoro ćemo u Art kvartu, gdje smo uredili i cijeli okoliš, imati priliku uživati u novom ljetnom kulturnom programu u našem gradu.

Škurinje i Mlaku, odnosno riječku luku, povezuje toliko potrebna cesta D – 403, bez koje Rijeka Gateway Terminal nikada ne bi mogao funkcionirati. Novi autobusni kolodvor na Žabici gradi se planiranom dinamikom. U tijeku su i radovi na čvoru Orehovica, a početkom srpnja kreću izgradnja novih rotora na čvoru Škurinje. Iduće godine očekujemo i izgradnju čvora Kozala.

Na Sušaku, u kompleksu Sveučilišnoga kampusa, djeca i  žene iz šire riječke regije, konačno su dobili suvremene uvjete liječenja u novoj bolnici. Ovih dana završava se i kvalitetniji prometni pristup bolnici što će svakako smanjiti gužve u ovom dijelu grada.

Stoga zahvaljujem svima – od svakog radnika na gradilištu do onih koji odlučuju na svim razinama vlasti – svima koji su pomogli da se ovi projekti pokrenu i realiziraju“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.(rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here