Home Najnovije Nova blamaža Hrvatskog studentskog zbora: Vodstvo birali u Sinju uz alku i...

Nova blamaža Hrvatskog studentskog zbora: Vodstvo birali u Sinju uz alku i glasove predstavnika mostarskog sveučilišta

205
4

Nakon brojnih afera koje su ove godine potresale riječki Studentski zbor, a glavni akter kojih je bio donedavni predsjednik Studentskog zbora Tomislav Čengić s Medicinskog fakulteta u Rijeci, ovih dana je studentski portal Sajt.com.hr objavio zanimljiv izvještaj sa sjednice HSZ-a održane u Sinju 7.8. na kojoj je na prilično nedemokratski način i uz mnoge proceduralne propuste birano novo vodstvo HSZ-a.

Kako prenosi Sajt.com.hr, sredinom srpnja zaprimili su vijest kako je Tomislav Čengić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, diplomirao te je tako prestao biti student na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Kako je Čengić prestao biti studentom, nekoliko mjesta je ostalo prazno. Na mjesto predsjednika Studentskog zbora u Rijeci došao je Ivan Roje, a mjesto predsjednika HSZ-a se tek trebalo popuniti. Nagađalo se tko će naslijediti njegovu funkciju te se baratalo s nekoliko imena no ništa više od toga s obzirom da sustav funkcioniranja u HSZ-u nikada nije bio javan i transparentan. Poslovnik HSZ-a na njihovim službenim stranicama nikada nije bio objavljen, tako da studenti nisu znali ni tko ima pravo glasa u HSZ-u i na koji način se bira novi predsjednik.

cengic

Nakon što je Čengić izgubio studentski status nagađalo se kako će se sjednica HSZ-a sazvati uskoro radi izbora novog predsjednika te je odučeno kako će se redovna 7. sjednica održati u subotu 8. kolovoza u Sinju o čemu su članovi bili obaviješteni telefonski. Sajt.com.hr tvrdi kako nitko nije dobio službene pozive na sjednicu niti prijedlog dnevnog reda, a sjednica je dan prije održavanja prebačena ipak na nedjelju u 14 sati.

Kako navodi studentski web portal, sjednica HSZ-a i ono što se na njoj odvijalo govori o pravoj poziciji vodećih studentskih predstavnika i načinu na koji biraju vođu. Iako je rečeno kako sjednica počinje u 14 sati, nakon ručka koji je bio dogovoren u podne, glavešine su se pojavile tek nakon 14.30. Sjednica je započela bez usvajanja dnevnog reda jer ga, naravno, nije bilo i bez usvajanja zapisnika s prošle sjednice.

Domaćin u Sinju je bio Ivan Bota, predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu te je sjednicu prigodno otvorio pričom o Sinju i alkarskoj tradiciji, makar to sa studentima i funkcioniranjem službenog tijela koje ih predstavlja nema nikakve veze. Nakon alkarenja riječ je predao predsjedavajućem, predsjedniku HSZ-a Tomislavu Čengiću. Nikome nije bilo čudno što čovjek koji je izgubio studentska prava trenutkom svog diplomiranja te prestao biti predsjednik Studentskog zbora u Rijeci i dalje ostaje na funkciji predsjednika HSZ-a iako ga je trebao naslijediti njegov zamjenik jer i u samom Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama stoji kako Hrvatski studentski zbor ima svog predsjednika, zamjenika predsjednika i druga tijela Hrvatskog studentskog zbora, sukladno općim aktima Hrvatskog studentskog zbora, te ostavkom ili smijenom predsjednika do izbora novoga, sve dužnosti i obveze preuzima potpredsjednik.

Čengić je tada, prema portalu Sajt.com.hr, krenuo s hvalospjevima o sebi samome i tome kako je ujedinio studente, kako su se članovi unutar HSZ-a zbližili te kako je napokon i HSZ dobio službenu stranicu zahvaljujući njemu. Nitko nije spomenuo da web stranica HSZ-a nije ažurirana od siječnja, kako su se članovi određenih Zborova u tih nekoliko mjeseci promijenili, a Studentski zbor Sveučilišta u Puli nije uopće ni na popisu članova HSZ-a.

Za novog predsjednika HSZ-a od strane Čengića predložen je bio Ivan Bota koji je kandidaturu prihvatio i s čime su se svi prisutni članovi složili. Prisutni članovi su bili predsjednici Studentskih zborova u Rijeci (Čengić, koji je neovlašteno predstavljao Rijeku iako je izabran novi predsjednik), Zagrebu (Bota), Zadru (Dilber), Splitu (Razović), Mostaru (Krešić) i predstavnik Veleučilišta (Žiger). U većini Statuta/Poslovnika stoji kako Skupština, u ovom slučaju Predsjedništvo, bira (prema Zakonu o Studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama) i razrješuje (2/3 većinom svih članova/ica) Predsjednika/icu. Ukoliko tako stoji i u dosad neviđenom Poslovniku HSZ-a i ako uzmemo u obzir da HSZ ima 7-8 članova s pravom glasa, da troje predsjednika Studentskih zborova (Osijek, Pula, Dubrovnik) nisu prisustvovali sjednici, da je pravo glasa Sveučilišta u Mostaru u HSZ-u upitno jer Mostar nema pravo glasa ni u Rektorskom zboru isto kao i predstavnik Veleučilišta, dolazi se do zaključka kako izbor novog predsjednika HSZ-a nije proveden regularno. Da ne napominjemo kako je upitna i sama pojava Čengića na sjednici, koji više nema veze sa Sveučilištem u Rijeci, a predstavljao je isto Sveučilište i, naravno, imao pravo glasa te su stoga ti glasovi nevažeći.

Nakon što su izabrali predsjednika i pročavrljali o povjerenstvima, studentskim inicijativama, studentskim domovima te prijedlogu da studentski predstavnici počnu dobivati naknadu za svoj rad, prije zaključivanja sjednice netko je potegnuo pitanje legitimnosti i legalnosti izbora. Članovi HSZ-a su se izjasnili kako je sve bilo regularno jer tako stoji u njihovom Poslovniku. Dnevni red je, po njihovim riječima, postojao iako nikada nije usvojen, a zapisnik će se usvojiti na sljedećoj sjednici.

Čengić, dakle, po tzv. Poslovniku ima pravo sudjelovati na sjednici HSZ-a. I ne samo to. Iako nije student, iako ne predstavlja riječki studentski zbor zbog nedavne ostavke, on je i dalje na funkciji predsjednika HSZ-a te ima pravo glasa. K tome, predstavnica Sveučilišta u Mostaru, inače studentica prava, naglasila je kako poslovnik ne mora biti javan jer se nikoga ne tiče te da se pravna pitanja ostave njoj. A za 2/3 broj glasova je odgovoreno kako su ostali članovi koji nisu prisutni svoj pristanak dali telefonski.

Nakon rasprave odlučili su zaključiti sjednicu mnogim otvorenim pitanjima usprkos i prisustvovati otvaranju 294. sinjske alke. I tako je Hrvatski studentski zbor na sjednici u gradu s bogatom sveučilišnom tradicijom i uz pomoć glasa predstavnice mostarskog sveučilišta koje, koliko nam je poznato, nije u Hrvatskoj, ovim nakaradnim izborom novog vodstva nanizao još jednu od afera koje ga potresaju od njegova osnutka.

Prisjetimo se, na proljeće je javnost saznala kako je Sveučilište u Rijeci s desetinama tisuća kuna financiralo partijanje Čengića i prijatelja po Australiji i Tajlandu. Fotografije je Čengić objavio na svom profilu na Facebooku. Čengić se na fotografijama slikavao na pješčanim plažama u naručju sina nekadašnjeg Primorčeva državnog tajnika Radovana Fuchsa, a danas ministra obrazovanja. Fuchs junior čak i ne studira na Sveučilištu u Rijeci, nego u Zagrebu. Obišli su skupa Vijetnam, Kambodžu, Tursku i Australiju, gdje im se pridružio i tadašnji prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta Igor Prpić. Problem je u tome što su, kako su tvrdili za portal Index.hr studenti u Rijeci, i Fuchs i Prpić putovali o trošku riječkog Studentskog zbora.

vijetnam-1_v255

Prema istom izvoru, o kakvom je sukobu interesa riječ govori i podatak da je organizacija putovanja povjerena turističkoj agenciji majke djevojke Nine Fuchsa, Mije Mijatović koja je također putovala s njima u Sydney. S druge strane, rezultati svjetskog natjecanja debatnih timova na Tajlandu ne daju razloga za osmijeh – Čengić je završio na 781. mjestu od njih ukupno 792.

Da to nije jedino netransparentno trošenje novca Studentskog zbora od strane Čengića pokazali su napisi na Index.hr koji su naveli i dokazali da je Čengić s novcem Studentskog zbora jelo i pio u Bonaci, Tarsi, Girici, Belgijskom pubu, McDonald’su, a kupovao je i donje rublje u dućanu E-sexy.

Također se saznalo da je u svibnju 2006. u Umagu na sportskim studentskim igrama Čengić sudjelovao u fizičkom obračunu s tadašnjom djevojkom, u kojem je, kako navodi službeni izvještaj kojeg je objavio Index.hr, “djevojka završila na asfaltu”.

Iako je o ovom događaju obaviješteno Sveučilište u Rijeci, nitko nije reagirao. Sveučilište u Rijeci također nije reagiralo i na brojne molbe studenata za razrješenje dužnosti Tomislava Čengića. Studenti su poslali i pismo rektoru Peri Lučinu od kojeg su zatražili odgovore na neka otvorena pitanja vezana uz studentske predstavnike međutim svojim pismom i svojim molbama nisu previše zainteresirali rektora.

Kolika je frustracija studenata zbog činjenice da ih godinama predstavljaju ljudi koji očito ne štite njihove interese već isključivo svoje vlastite, a resorno ministarstvo i vodstvo sveučilišta za to nije nimalo briga, pokazuje i činjenica da je Nezavisna studentska inicijativa Rijeka na Facebooku još na proljeće pokrenula akciju potpisivanja peticije za razriješenje dužnosti Tomislava Čengića koja je dobila veliku potporu među studentskom populacijom. (sp)

Previous articlePolančec odlučio – brodogradilišta Končaru?
Next articleTata Sharbini: Optužuju me, a bez mojih sinova ne bi imali ni za hranu

4 COMMENTS

  1. Jebala im ta hercegovina mater. Kad misle već sjašit s nje?! To nije Hrvatska nego druga država!!!!! Halooooo… Novinari mogu pisat šta hoće, mogu studenti radit kolute naprijed i nazad ali bit će onako kako oni kažu i. Hrvatski studentski zbor je oduvijek bio poznat po aferama, prevarama, malverzacijama itd. i uvijek nikom ništa. Zato jer ta organizacija ima dobru vezu u hrvatskoj vladi a i odgovara dekanima Riječkog sveučilišta. Jer je svakom dekanu u interesu da mu studentski zbor ne radi “probleme” ,tj.bori se za studentska prava… Što se tiče plaćanja, svake godine se studentima iz školarina uzima dio novca za financiranje njihovog “rada”, kojeg troše jedino na putovanja (npr. Australija) i na same sebe. No izgleda da im nije to dovoljno, pa bi gospoda htjela još i mjesečnu plaću… ma super

  2. Protiv tog Čengića treba podhitno provesti istragu i suditi mu zbog kriminalnih radnji koje je počinio u razdoblju dok je šefovao po studentskim zborovima!

  3. prestrašno! dali studentska udruga ima ikakve veze sa idealima mladih 1968, 1969? Kada su studenti zaista uspjeli promjeniti svijet. A oni su naša budućnost.! Bljak. jedva čekam penziju pa da se maknem u jednu normalniju zemlju, bilo koju, samo što dalje od ovajve balkanštine.

  4. Jedino mi je drago da netko napokon prenosi ovakva događanja sa studentskih portala. Do sada je sve uvijek bilo tiho i ostalo u studentskim šaptanjima. Krajnje je vrijeme da netko tome stane na kraj, a mediji tu mogu odigrati veliku ulogu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here