Home Vijesti Otkrivene razlike u simptomima kod delte i omikrona: Zaraženi novim sojem su...

Otkrivene razlike u simptomima kod delte i omikrona: Zaraženi novim sojem su uglavnom mladi, a osjetili su ove tegobe

200
0

Liječnici smatraju da omikron uzrokuje drugačije simptome od onih uzrokovanih visoko prenosivom varijantom – deltom

Nova varijanta koronavirusa otkrivena u Južnoj Africi, B.1.1.529, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nazvala omikron, uzbunila je zemlje širom svijeta, a WHO je izdao priopćenje u kojem navodi da “omikron predstavlja vrlo visok globalni rizik i da se zemlje moraju pripremiti”.

Ipak, liječnici smatraju da omikron uzrokuje drugačije simptome od onih uzrokovanih visoko prenosivom varijantom – deltom.

Od svog otkrića, omikron varijanta uglavnom je zabilježena među mlađim ljudima. Stručnjaci još uvijek rade na utvrđivanju kako i zašto se varijanta ponaša drugačije od ostalih sojeva koronavirusa, a premda će stručnjacima biti potrebno nekoliko tjedana da u potpunosti shvate djelovanje omikrona na ljude, kao i učinkovitost cjepiva na novu varijantu, na temelju dosadašnjih izvješća poznato je nekoliko stvari.

Delta varijanta otkrivena je prvi put u Indiji u prosincu 2020. godine. Izazvala je simptome slične onima kod alfa varijante (prvi put identificirana u Ujedinjenom Kraljevstvu). Podaci prikupljeni u studiji Zoe Covid Symptom u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrili su da osobe s delta varijantom koronavirusa obično pate od glavobolje, grlobolje, curenja nosa i groznice. Među prvih deset simptoma, navodi BBC, više se nije pojavljivao gubitak mirisa i okusa.

Utvrđeno je i da delta varijanta koronavirusa uzrokuje teže simptome od drugih varijanti. Liječnici su u Indiji prijavili simptome kao što su oštećenje sluha i teški krvni ugrušci koji su kod nekih pacijenata doveli do gangrene. Osim toga, neki od pacijenata osjetili su bolove u trbuhu i zglobovima.

Liječnica u Južnoj Africi koja je ujedno i predsjednica Južnoafričkog liječničkog udruženja te je i otkrila omikron varijantu, dr. Angelique Coetzee, kazala je da su pacijenti zaraženi omikronom, a koje je počela viđati oko 18. studenoga, imali “blage” simptome koji su se razlikovali od onih povezanih s delta varijantom.

Coetzee je kazala i da su se mnogi njezini pacijenti (mahom mlađa populacija) žalili uglavnom na ekstremni umor, bolove u tijelu, i “grebanje”, odnosno svrbež grla. Nitko od pacijenata nije se žalio na gubitak okusa ili mirisa.

Južnoafrička liječnica upozorila je, međutim, da su istraživanja još uvijek u ranoj fazi te da još uvijek nije poznato kako će nova varijanta utjecati na stariju populaciju. Nejasno je i koliko će cjepiva protiv koronavirusa biti učinkovita protiv nove varijante.

Ipak, na temelju preliminarne analize, prema Times Of India, omikron je šest puta prenosiviji od delta varijante.

Previous articleHrgoviću u zadnji čas promijenjen protivnik: Čeka ga neporaženi njemačko-srpski borac
Next articlePogledajte kako je Pasalic zabio 2 gola u prvih 13 minuta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here